Ga direct naar inhoud
Nieuws

Uitleg over wuivende graanvelden rond het Bergherbos

18 juni 2020 | Bo Weijers

Rondom het Bergherbos ligt een bijzonder akkercomplex, dat zich in deze tijd van het jaar van zijn mooiste kant laat zien. Wuivende graanvelden met rogge, gerst, haver en tussen de korenaren de kleuren van akkerflora zoals korenbloem, klaproos en kamille. Deze biologische akkers zijn een mooi leefgebied voor akkervogels zoals de patrijs. Ook reeën foerageren er graag. Insecten profiteren volop van de akkerflora.

graanvelden Bergherbos

 

Informatie over gewassen

Direct achter de speelnatuur en 't Peeske zijn stroken ingezaaid met alle gewassen die je rondom het Bergherbos kunt vinden. Bij iedere strook lees je welk gewas er staat, hoe je het kunt herkennen en wat de toepassing vroeger was en nu is. Voor de ouderen onder ons, waarschijnlijk een feest van herkenning uit voorbije tijden. Voor de jongeren een blik op wat er allemaal verbouwd kan worden en wat diversiteit voor de natuur kan betekenen.

Droogte

Ondanks dat de akkers zich in deze tijd van het jaar van hun mooiste kant laten zien, zie je wel de gevolgen van een droog voorjaar. De korenbloemen en het graan zijn nog steeds prachtig, maar staan er wat minder hoog op dan in jaren met voldoende regen. Er zal minder opbrengst van de akkers komen.

Genieten!

Je bent van harte welkom om te komen genieten van de akkers. We vragen je wel dat alleen vanaf de opengestelde wegen en paden te doen en met aangelijnde hond. Zo zorgen we er met zijn allen voor dat de rust op de akkers bewaard blijft, de natuur goed kan floreren en dit bijzondere stuk cultuurlandschap behouden blijft.

korenbloemen Bergherbos

Korenbloemen kleuren de akkers rond het Bergherbos

Bo Weijers