Ga direct naar inhoud
Nieuws

Boswachter, zijn de bramen al gaar?

26 september 2018 | Samuelle Van Deutekom

Al ruim 9 jaar is Jan Plouvier jeugdgids bij Bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek. Wekelijks gaat hij op pad met families, gezinnen en schoolklassen over de buitenplaatsen van ’s-Graveland. Hij vertelt graag over het bos en al zijn bewoners. “Ik wou mijn leven lang al boswachter worden dat leek me nou ontzettend leuk. Uiteindelijk ben ik in de commercie terecht gekomen maar toen ik met pensioen ging was het de tijd om boswachter te worden. Het tweede leven.” Jan is opzoek naar nieuwe collega vrijwilligers voor het jeugdgidsenteam.

Speuren naar sporen

Eigen verhaal

Vanuit het bezoekerscentrum werken er gidsen voor jeugd- en volwassenen excursies en activiteiten. De gidsen vertellen onderweg hun eigen verhalen. Jan: “ Ik vertel iets over de natuur maar ook over het ontstaan van het gebied. Zoals de weilanden waar we nog steeds spullen vinden uit de beerputten van Amsterdam. Na 350 jaar kan je daar nog steeds schatgraven met de kinderen.” “Onderweg heb ik allemaal verhalen waarvan ze denken goh wat leuk dat wist ik niet.”

Het hele jaar door worden er verschillende activiteiten aangeboden door Natuurmonumenten. Struinen met de boswachter, eten uit de natuur of een watersafari het komt allemaal voorbij. Onderweg komen de kinderen met de leukste vragen, “Boswachter, zijn de bramen al gaar?”. Daar kan je als gids natuurlijk perfect op inspelen. “Het werken met groepen kinderen geeft zo ontzettend veel voldoening, als je het nooit gedaan hebt weet je niet wat je mist.”

 

Vacatures

Bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek heeft een grote groep enthousiaste vrijwilligers. Naast gidsen zoals Jan zijn er onder andere ook baliemedewerkers, klussers en mensen die helpen met de tentoonstelling. Kijk hier voor alle vacatures. Of neem contact op met Sanne Heldens, coördinator vrijwilligerswerk, via [email protected] of 035-6563080.

Samuelle Van Deutekom