Ga direct naar inhoud
Nieuws

Gestreepte lastpakjes zijn heel nuttig

20 augustus 2019 | Geeke Remmelts

Ze bezoeken op het moment veelvuldig het terras van Brambergen op buitenplaats Boekesteyn, maar niet iedereen is daar even blij mee...

Wesp

De wesp: dit geel-zwart gestreepte insect kent iedereen maar al te goed. Ze komen op je eten of drinken af en zoemen om je heen. En in het slechtste geval heb je een akelige steek te pakken. Maar behalve lastpakken zijn wespen ook hele nuttige beestjes. Boswachter Geeke Remmelts: "Wespen ruimen afval in de natuur op. Ze voeden zich bovendien met andere insecten zoals vliegen en muggen. Zo helpen ze om plagen van bladluizen en rupsen te voorkomen. Ook helpen ze met de bestuiving van planten door het drinken van nectar. Genoeg redenen om blij te zijn met deze beestjes."

Geen zoete geuren of felle kleuren

De overlast van wespen begint meestal eind juli/begin augustus. Dan zijn hun nesten klaar en gaan de werksters op zoek naar voedsel: zoetigheid en vlees. Geeke: "Je kunt een heleboel doen om wespen op afstand te houden. Draag geen felgekleurde kleding of parfum. Dek eten en drinken zoveel mogelijk af. En zorg voor geuren waar wespen niet van houden: citroen met kruidnagels, wierook of kruidenplantjes als munt en rozemarijn."

Dode wespen trekken andere aan

Wespen steken vrijwel nooit zonder reden. Blijf dus rustig en ga niet naar ze slaan, want dan worden ze alleen maar agressiever. "En als je een wesp dood maakt, verspreiden ze een geur waar andere wespen juist op afkomen. Dus dat kun je beter niet doen," legt Geeke uit. "Wat je wel kunt doen: in het voorjaar een nepnest ophangen, een witte papieren zak. Dan zal een wespenkoningin in de buurt geen nest bouwen." En bedenk: over een paar weekjes zijn ze weer verdwenen.

Speelnatuur van OERRR bij Bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek

Speelnatuur van OERRR bij Bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek

Bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek

Restaurant Brambergen ligt naast het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten in 's-Graveland. Maak een mooie wandeling over de buitenplaatsen en loop even binnen. Eindig met een kopje koffie/thee op het terras van Brambergen (en hou rekening met bovenstaande tips ;-) Hier ligt ook de speelnatuur van OERRR, waar kinderen zich heerlijk kunnen uitleven in het bos. Veel plezier! 

Geeke Remmelts
Geeke Remmelts

Boswachter Communicatie en Beleven