Ga direct naar inhoud
Nieuws

Natuur is geen recreatiegebied

21 april 2020

De Gooise natuur heeft flink te lijden onder de vele bezoekers die even willen ontsnappen aan de dagelijkse coronasituatie. Groepen jongeren die overlast veroorzaken, mensen die van de paden afgaan en dwars door kwetsbare natuur heenlopen, fietsen of zwemmen waar dat niet toegestaan is, loslopende honden en heel veel zwerfafval. En dat alles midden in het broedseizoen. Daarom roepen Goois Natuurreservaat en Natuurmonumenten bezoekers op om rekening te houden met de natuur: de natuurgebieden zijn open, maar hou je wel aan de regels!

Reekalfje

Dwars door gebied

“Het is heel begrijpelijk dat mensen erop uit willen trekken, maar het is nu af en toe echt bar en boos. Jongeren die in grote groepen midden in het natuurgebied gaan zitten drinken. Daarmee veroorzaken ze enorme verstoring voor de dieren die er leven. Zeker nu we middenin het broedseizoen zitten en bijvoorbeeld reeën hun jongen krijgen.” Toezichthouder Jelle Kaptijn van Natuurmonumenten heeft er zijn handen vol aan. “Mensen die van de paden afgaan en dwars door het gebied heen sjouwen, fietsen op plekken waar dat niet mag, vissen in de natuur, honden overal laten loslopen. Mensen gedragen zich alsof ze in een recreatiegebied zijn, waar alles mag.”

Rust hard nodig

Boswachter Rob Rossel van Goois Natuurreservaat kan dat beamen: “De hei is geen voetbalveld, graslandjes geen picknickweide, het bos geen verstopplek en water geen zwemwater. We zien mensen steeds verder en dieper de natuurgebieden intrekken. Vooral jongeren. Het is nu vakantietijd of ze hebben maar een halve dag schoolwerk thuis en dan willen ze naar buiten.” Beide natuurorganisaties begrijpen heel goed dat mensen in deze moeilijke tijd de natuur opzoeken, maar benadrukken dat de natuur hier niet de dupe van moet worden. Zeker in het broedseizoen hebben dieren hun rust en ruimte hard nodig.

Dank namens natuur

Daarom vragen Goois Natuurreservaat en Natuurmonumenten alle bezoekers om rekening te houden met de natuur en de regels in acht te nemen. “Die zijn er niet voor niks. Maar we zien ook veel nieuwe mensen in onze gebieden, die zich misschien niet bewust zijn van de regels”, zegt Jelle. “Daarom deze oproep: wandel of fiets alleen op de aangegeven paden, ga niet na zonsondergang de natuur in, houd je hond aan de lijn waar dat gevraagd wordt en neem je afval weer mee naar huis. Veel dank namens ons en vooral namens de natuur!”