Ga direct naar inhoud
Nieuws

Vleermuis vouwt oren op tegen vrieskou

23 januari 2019 | Simone Damhof

Terwijl vleermuizen in diepe slaap zijn, proberen boswachters ze te spotten. In Boerskotten telden we deze week de soorten. Een echt 'winters werkje' en gelukkig met goed resultaat.

grootoorvleermuis

Winters werkje

Vleermuizen tellen is voor onze vleermuizenexpert Annemieke Ouwehand altijd weer spannend. Het hoort bij één van de ‘winterse’ taken. Het lijkt eenvoudig omdat vleermuizen dan in winterslaap zijn. Ze zitten dan stil en dat telt gemakkelijk. Maar schijn bedriegt want je moet ze natuurlijk wel kunnen spotten en daar heb je in het pikkedonker goede ogen voor nodig. Een beetje bijschijnen kan wel maar je haalt zo’n slapende vleermuis liever niet bruut uit zijn winterslaap met een felle zaklamp. Enige tactiek, oplettendheid en spelen met licht is dan nodig. 

Wakker worden!

Wist je dat vleermuizen af en toe tijdens hun winterslaap wakker worden? Daar doen ze ongeveer een half uur over. Ze doen ergens hun behoefte, maken misschien een kort vluchtje en slapen weer in. Deskundigen weten nog niet hoe dat precies werkt. Het lijkt alsof ze in de ‘spaarstand’ gaan, een beetje energie verbruiken en dan weer in de ‘spaarstand’ gaan. Intussen tanken ze geen 'energie' bij. Hoe bijzonder!

Goede resultaten

Tussen december en januari tellen we in Nederland in kelders en andere objecten vleermuizen. Elk jaar hebben we dus dezelfde uitgangspositie en zo kunnen we cijfers die we jarenlang verzamelen op hetzelfde tijdstip, met elkaar vergelijken. We telden in Boerskotten weer meer vleermuizen en daar zijn we blij mee. Elk jaar een beter resultaat betekent ook dat we op de goede weg zijn voor wat de vleermuizen betreft.

Grootoorvleermuis verstopt oren onder vleugels

We spotten onder meer de grootoorvleermuis. In de zomer vliegt ie muisstil rond, dan zie je deze soort bijna niet. Voordat hij in winterslaap gaat vouwt hij zijn grote oren op en verstopt ze onder de vleugels. Dit doet hij om te voorkomen dat ze bevriezen.

Simone Damhof
Simone Damhof