Ga direct naar inhoud
Nieuws

Schapeninvasie in het hondenlosloopgebied

27 november 2019 | Paul Wijenberg

Van maandag 25 november tot en met vrijdag 29 november zet Natuurmonumenten haar schaapskudde voor begrazing van de heide van het Heksenberggebied aan het werk. Hiermee wordt zeer noodzakelijk onderhoud aan de natuur uitgevoerd. Vanwege de aanwezigheid van de schuwe schapen worden de hondeneigenaren deze week met nadruk verzocht om hun hond in dit gebied aan te lijnen.

Onmisbare natuurbeheerders

Buiten deze begrazingsweek is het Heksenberggebied immers een hondenlosloopzone. Natuurmonumenten rekent op begrip en medewerking van deze bezoekers.

Onmisbare maaiers

Zonder dit natuurlijke beheer verdwijnt de zeldzame heide en zou de paarse vlakte in 10 jaar tijd een saai dennenbos kunnen worden. Natuurmonumenten zet hier geen machines in maar laat de schaapskudde op ambachtelijke wijze het heidegebied begrazen. De schapen vreten onder toezicht van de herder en zijn honden de opkomende grassen weg en snoeien de heideplanten. Naast de schapen helpen enkele geiten mee: zij pakken vooral de opgroeiende struiken en bomen zoals prunus aan. Op deze manier blijven de zeldzame heidevelden jong en vitaal en kan de bezoeker ’s zomers genieten van prachtige paarse heidevelden. Uniek voor Zuid-Limburg.

“Honden aan de lijn, als de schapen er zijn”

Deze zone is toegewezen als hondenlosloopgebied. In deze begrazingsweek ontstaat een groot risico dat de bezoekende honden instinctief de schapen opjagen en wellicht zelfs aanvallen. Bijtincidenten zijn hierbij niet uit te sluiten. Natuurmonumenten verzoekt de hondeneigenaren vriendelijk doch dringend om de hond kort aan te lijnen. Deze aanpassing van de toegangsregels is een tijdelijke maatregel en geldt voor het gehele hondenlosloopgebied. Buiten deze begrazingsweek is het los laten lopen van de honden in dit gebied toegestaan. Alternatief is om het hondenlosloopgebied aan de Noordwestzijde van de Brunssummerheide (Heerlerheide) te bezoeken. Natuurmonumenten rekent op ieders begrip en medewerking van de hondeneigenaren en dankt ze bij voorbaat.

Meer informatie en reacties: [email protected] 

Paul Wijenberg
Paul Wijenberg