Ga direct naar inhoud
Nieuws

Vrijwilligershulp voor vermiste honden en katten

19 augustus 2020 | Paul Wijenberg

Al bekend met de Stichting Hart Limburg Zuid? Schroom niet om ze te bellen als je je hond of kat in Zuid-Limburgse natuur kwijt bent geraakt. De oorsprong van dit vrijwilligersteam ligt op de Brunssummerheide.

hond

Speurders met passie

Regelmatig komt het voor dat bezoekers tijdens de wandeling op de Brunssummerheide (of een ander Zuid-Limburgs natuurgebied) hun hond kwijt raken. Voor die zoektocht vol spoed werd dan regelmatig onze boswachter gebeld, die daarvoor helaas geen tijd kon vrij maken. Met alle paniek, vertwijfeling en chaotisch zoekwerk bij de eigenaar van het dolende dier als gevolg. Dat is ondertussen veranderd: er is een prima samenwerking ontstaan tussen Natuurmonumenten en de Stichting Hart Limburg Zuid.

In 2016 ontstond er vanuit de nabije buurt van de Brunssummerheide een zoekteam van vrijwilligers. Onder de naam Vermiste Honden Natuurmonumenten ondersteunden zij daarmee heel direct onze boswachters. Die samenwerking tussen deze groep en Natuurmonumenten werd alleen maar steviger en effectiever omdat de boswachters aanzienlijk ontlast werden bij het oplossen van meldingen met vermiste of gevonden dieren. Het succes leidde in maart 2020 tot de oprichting van Stichting Hart Limburg Zuid. De vrijwilligers van de Stichting helpen steeds vakkundiger bij het opsporen, invangen en herenigen van huisdieren zoals honden en katten met hun eigenaar. Belangrijk gereedschap: een heel sterk en breed netwerk met andere zoekteams en andere organisaties die opkomen voor dieren en een snelle communicatie met direct betrokkenen.



Onmisbaar vrijwilligerswerk

“2x per dag hebben we binnen het vrijwilligersteam contact om nieuwe meldingen door te spreken en de voortgang van lopende zoekacties te bespreken” Aldus Pam Douven, die in het kloppend hart van de Stichting veel coördinatie verzorgt. “Bij een nieuwe vermissing van een hond of kat zoeken we actief contact met de eigenaar en gaan we op pad met onze speurhonden, de telefoon vol nummers van andere hulptroepen, vangkooien en wildcamera’s. We draaien ons handje er niet voor om kilometers te zoeken en na meerdere dagen een weggelopen hond te traceren en in te vangen. Dat lukt ons gelukkig heel vaak, samen met andere speurteams tot in België en Duitsland toe. We zijn erg gebaat bij de samenwerking met Natuurmonumenten. Zij staan ons vanuit goede afspraken toe om te flyeren in het gebied en om tot in de hoeken van het natuurgebied te mogen zoeken. Over en weer promoten we elkaar en melden wij de vondst van een verdwaald schaap of een verwonde ree aan de boswachter. Een samenwerking die heel wat partijen dient.”



Brok in de keel

Pam vervolgt haar enthousiasme: “Zo hadden we laatst een zeer bijzondere zoekactie. Jaimy, een eigenzinnig hondje liep weg in Sittard, werd vanuit zichtmeldingen gespot in Geleen, Heerlen, Voerendaal, Kerkrade en uiteindelijk in de Duitse Eiffel. Na een radiostilte van twee weken werd Jaimy plots gespot in een maisveld bij Düren achter het Duitse Eschweiler. Wij er naar toe en ondertussen druk bellen en mobiliseren van hulptroepen. Zo’n 30 Duitse en Nederlandse vrijwilligers zochten met elkaar! Via-via werd er zelfs 6 kilometer schapendraad geregeld bij de plaatselijke boer en kon Jaimy na 7,5 week vermissing en een dwaaltocht van zo’n 175 kilometer ingevangen worden en teruggebracht worden bij de eigenaar. Klasse samenwerking van heel veel betrokken mensen en een super-resultaat. Met een brok in de keel en een traan in de ooghoek klopten we elkaar op de schouders. Prachtig werk!”



Een beller vindt sneller!

Jaimy’s zoekactie is natuurlijk een uitzondering, heel veel dieren zijn al snel teruggevonden en terugbezorgd. Dus… hond of kat kwijt?  Zet schaamte en twijfel opzij en bel de Stichting via hun meldingstelefoon 06-43004395. Meer informatie vind je op hun drukbezochte Facebook-site of op hun website. Pluim van de boswachters voor deze unieke vorm van vrijwilligerswerk!

 

Paul Wijenberg
Paul Wijenberg