Ga direct naar inhoud
Nieuws

Werkzaamheden voor verbetering Brunssummerheide in aantocht

30 augustus 2023 | Paul Wijenberg

Over een maand starten bijzondere beheerwerkzaamheden op de Brunssummerheide.
Deze werkzaamheden lopen uiteen van begrazing tot het verwijderen van bomen. Ze maken deel uit van het Programma Natuur en de subsidieregeling Natura 2000-gebieden. Vanaf nu gaan we hierover regelmatig uitleg geven; op website, in de media en tijdens speciale boswachterexcursies!

aan het werk!

Prachtige paarse heide, sprookjesachtige bossen en mysterieuze vennen. Tijdens een wandeling op de Brunssummerheide wacht om elke hoek een verrassing. Om het gebied in de toekomst zo afwisselend te houden, vinden vanaf oktober op verschillende locaties werkzaamheden plaats. Ze maken deel uit van het Programma Natuur en de subsidieregeling Natura 2000-gebieden. Daarmee laten provincie en Rijk kwetsbare natuurgebieden herstellen en versterken. Dit project met diverse beheermaatregelen strekt zich uit over een periode van meerdere jaren. Uiteraard worden de werkzaamheden volgens de wettelijke richtlijnen en vanuit een uitgekiend meerjarenplan uitgevoerd.

Uitnodiging

We nodigen je graag uit om goed kennis te nemen van alle informatie over dit project. Omdat we het belangrijk vinden om  het publiek voldoende en transparant te informeren, bieden we meerdere mogelijkheden aan:

  • Je kunt je aanmelden voor de speciale boswachterexcursies op 20 en 27 september. “We maken een wandeling langs een aantal plaatsen waar werkzaamheden gaan plaatsvinden. Ter plekke lichten we het belang van de maatregelen toe”, aldus Peter Everts, coördinator beheer, “en leggen we ter plekke uit wat er zo bijzonder is aan dit gebied. Want het is echt een plek om trots op te zijn”.
  • We zullen regelmatig via de diverse media informatie gaan verstrekken over de lopende werkzaamheden die in oktober starten. Denk hierbij aan berichtgevingen via de schrijvende, filmende of fotograferende pers.
  • Uiteraard kun je altijd terecht bij onze eigen informatiekanalen, zoals de website van de Brunssummerheide met een aparte projectpagina. En natuurlijk bij onze social media, zoals Facebook.
  • Meld je hier aan voor onze regionale nieuwsbrief met Brunssummerheide-nieuws. Deze verschijnt iedere laatste week van de maand en wordt per mail toegezonden. Deze nieuwsbrief verspreidt ook het nieuws uit de andere natuurgebieden in jouw buurt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het Heidenatuurpark, het Geuldal of het Geleenbeekdal. 

Stuk voor stuk doen we ingrepen die de Brunssummerheide nog mooier, gevarieerder en toekomstbestendiger moeten maken. 

Paul Wijenberg
Paul Wijenberg