Ga direct naar inhoud
Nieuws

Zaaien voor meer bloemen en insecten op Brunssummerheide

10 mei 2019 | Bianca de Craen

In 2018 organiseerden Natuurmonumenten en IKEA Heerlen voor de 9e keer de jaarlijkse kerstbomenactie. Natuurmonumenten ontving hiervoor begin 2019 een cheque van 7.500 euro. Dit bedrag gaat gebruikt worden om op meerdere locaties aan de randzones op de Brunssummerheide de bodem te frezen waar nodig en bloemenmengsels in te zaaien.

Ecoloog Ivo Ramaekers legt uit over het belang van meer bloemen voor meer bijen

Bedank lunch voor vrijwilligers

Op donderdag 9 mei hebben vrijwilligers van Natuurmonumenten, stagiaires van het Citaverde College, medewerkers van Roda JC WerkT en IKEA Heerlen die mee hebben geholpen met de kerstboomverkoop een bedank lunch aangeboden gekregen in de werkschuur van Natuurmonumenten Zuid-Limburg op de Brunssummerheide in Heerlen.

 

Van de bloemetjes en de bijtjes

Na de lunch legde Ecoloog Ivo Ramaekers tijdens een korte wandeling langs enkele in te zaaien percelen uit dat er veel wilde bijen zijn op de Brunssummerheide en dat dat er nog meer kunnen worden als we ze helpen door bloemen en kruiden te zaaien waar ze graag op af komen om nectar te verzamelen.  Het frezen van de bodem en het zaaien gaat in het late najaar plaatsvinden zodat er meer resultaat zal zijn. Als men nu zou zaaien, zou dat met een droog voorjaar en droge zomer minder bloemen opleveren. In 2020 zijn er dan hopelijk nog meer bloemen en meer insecten! Daarnaast wordt ervoor gezorgd dat er genoeg plekjes zijn waar de solitair levende bijen een holletje kunnen maken, dat kan in dood hout zijn maar ook in de grond.

Bianca de Craen
Bianca de Craen