Ga direct naar inhoud
Nieuws

Contouren eikencirkel op Beeckestijn geaccentueerd

05 juli 2023 | Eveline Blok

Wie regelmatig aan de achterzijde van Beeckestijn wandelt, zal wellicht gezien hebben dat er twee hekken geplaatst zijn bij de eikencirkel.

Herstel eikencirkel Beeckestijn

Eikencirkel en hakhoutbosje

In het achterste gedeelte van Buitenplaats Beeckestijn was in de 18e eeuw een eikencirkel met een hakhoutbosje (ook wel geriefhoutbosje genoemd).

Vroeger waren er veel hakhoutbosjes op buitenplaatsen. Bij hakhout wordt een stam regelmatig afgezaagd. Op de stronk lopen reserveknoppen uit, zodat je nieuwe takken krijgt. Het gekapte hout werd onder meer gebruikt voor afrasteringen en gereedschapsstelen. In de 19e eeuw stopte men met het gebruik van deze bosjes. In 2022 heeft Natuurmonumenten – met een financiële bijdrage van De Vrienden van Beeckestijn – de contouren van de eikencirkel hersteld en twee bankjes geplaatst. Op het informatiepaneeltje kun je zien hoe zo'n hakhoutbosje er vroeger uit zag.De hekken aan weerskanten zijn geplaatst om wandelaars om te leiden, zodat het pad door het midden weer dicht kan groeien. Daarmee wordt de vorm van de eikencirkel nog meer geaccentueerd.

Wandeltip

Op de rode wandelroute die start vanaf de hoofdingang zijn op verschillende punten informatiepaneeltjes geplaatst met uitleg over de rijke cultuurhistorie van buitenplaats Beeckestijn en haar bewoners. Wandel mee en waan je in een andere tijd op deze idyllische buitenplaats.

naar de wandelroute

Eveline Blok
Eveline Blok