Ga direct naar inhoud
Nieuws

Nieuwe fruitbomen en hagen voor Beeckestijn

19 december 2023 | Eveline Blok

Ook in de winter gaat ons werk door. Zo hebben we afgelopen weken een aantal nieuwe fruitbomen en hagen geplant op Buitenplaats Beeckestijn.

Kruidentuin Beeckestijn voorzien van nieuwe fruitbomen

Moestuin

Hoogstamboomgaarden zijn al bekend uit de middeleeuwen bij kloosters en kastelen. Het fruit diende zowel voor eigen gebruik als voor de handel. Ook bij boerderijen, landgoederen en buitenplaatsen komen boomgaarden al eeuwen voor. De fruitbomen zelf worden vaak niet ouder dan honderd jaar. In de moestuin op buitenplaats Beeckestijn hebben we daarom onlangs een aantal nieuwe perenbomen aangeplant bij de al aanwezige Gieser Wildeman stoofperen. Daarnaast zijn er appelbomen (goudrenetten) geplant. Tegen de slangenmuren langs de moestuin groeit leifruit. Door de slingerende vorm krijgt de muur meer stevigheid en houdt de muur bovendien de zonnewarmte langer vast.

Neobaroktuin

Aan de andere zijde van het hoofdhuis, aan de zuidlaan, bevindt zich de neobaroktuin. Deze tuin is pas veel later aangelegd. Bij de restauratie in de vorige eeuw is hier een nieuwe tuin aangelegd naar eigentijds ontwerp. Er zijn verschillende elementen uit de 18e eeuwse Barokke tuinstijl te zien, zoals een berceau (beukenhaag), sierlijke bloemperken, geschoren lindebomen en een spiegelvijver. Waarschijnlijk kweekte men in deze tuin behalve groenten en fruit ook snijbloemen. Bloemen werden gebruikt voor boeketten in huis en versieringen bij bijzondere gelegenheden. Ook in deze tuin vind je twee slangenmuren, maar wel lager dan in de kruidentuin. Bovendien is de lange muur gericht op het westen. Dit heeft te maken met de soorten fruit die er gekweekt werden.

In de neobaroktuin hebben de tuinvrijwilligers van Natuurmonumenten recent een aantal nieuwe hagen geplant.

Kersenboomgaard

Verderop op de buitenplaats vind je de kersenboomgaard. De kersen die er oorspronkelijk stonden waren verloren gegaan. In 2014 heeft Natuurmonumenten de boomgaard opnieuw ingeplant met 30 kersenbomen.

Via de rode wandelroute, die start vanaf het voorplein, wandel je langs beide tuinen, de kersenboomgaard en nog veel meer pareltjes op Buitenplaats Beeckestijn.

Naar de route

Vrijwilligers planten fruitbomen op Beeckestijn

Tuinvrijwilligers Beeckestijn planten nieuwe fruitbomen

Tuinvrijwilligers vervangen hagen neobaroktuin Beeckestijn

Nieuwe hagen in de neobaroktuin

Eveline Blok
Eveline Blok