Nieuws van de boswachter

Nu te zien: expositie Tuinbeelden van Buitenplaats De Tempel in Museum Oud-Overschie in Rotterdam

06 september 2021 | Natascha Hokke

De expositie ‘De Tuinbeelden van Buitenplaats De Tempel’ in Museum Oud-Overschie neemt je mee in de geschiedenis van deze Rotterdamse buitenplaats aan de Schie. Hart van de tentoonstelling vormen een aantal fraaie achttiende-eeuwse beelden, afkomstig van De Tempel. Verder zijn bodemvondsten uit de weilanden rondom De Tempel te bewonderen. De expositie is te zien vanaf het weekend van Open Monumenten Dag op 11 en 12 september en volgende weekenden tot maart 2022 en kan perfect gecombineerd worden met een bezoek aan De Tempel.

Eerste bomen geplant op Landgoed de Tempel

Collectie tuinbeelden van nationaal belang

De beeldencollectie van de Rotterdamse buitenplaats De Tempel is prachtig én van nationaal belang. Buitenplaats De Tempel ligt aan de Schie, direct te noorden van Overschie, op tien minuten fietsen van Museum Oud-Overschie. Gemeente Rotterdam en Natuurmonumenten zijn in 2019 begonnen met het herstel en de recreatieve ontwikkeling van Buitenplaats De Tempel en de naastgelegen Buitenplaats Nieuw Rhodenrijs. Als onderdeel van het herstel van De Tempel worden de historische beelden door Stadsherstel Historisch Rotterdam gerestaureerd en hierna in de tuin teruggeplaatst.

Benieuwd naar de expositie? Kijk hier voor de virtuele 3D-tour!

Expositie Tuinbeelden De Tempel in Museum Oud-Overschie

Van link naar rechts: Niels van der Vlist (directeur Stadsherstel Historisch Rotterdam), Bob Hartog (Natuurmonumenten), John van den Berg (oprichter Museum Oud-Overschie)

Beschermd voor de toekomst

Met de beeldencollectie, tuinornamenten en gebouwen telt De Tempel een indrukwekkend aantal rijksmonumenten. In 2013 is Stadsherstel Historisch Rotterdam eigenaar geworden van de monumentale beelden, een belangrijk moment voor behoud en restauratie. De tuinen van De Tempel komen in erfpacht en beheer bij de boswachters Natuurmonumenten. Daarmee zijn naast de tuinbeelden ook de tuinen van de buitenplaatsen voor de toekomst veilig gesteld. De komende jaren werken gemeente en Natuurmonumenten aan het herstel van de tuinen.

Bezoek de expositie in Museum Oud-Overschie

De expositie ‘De tuinbeelden van Buitenplaats De Tempel’ is tot stand gekomen door een samenwerking tussen Natuurmonumenten, Museum Oud-Overschie, Stadsherstel Historisch Rotterdam en Gemeente Rotterdam, en is te zien vanaf Open Monumentendag op 11 en 12 september 2021 tot maart 2022 in Museum Oud-Overschie.

Het museum is open op Open Monumentendag zaterdag 11 en zondag 12 september van 11.00 tot 17.00 uur en hierna op zaterdag en zondag van 14.00 - 17.00 uur. Leden van Natuurmonumenten kunnen op vertoon van hun ledenpas naar binnen voor 2,50 euro, in plaats van 5 euro voor niet-leden. Kijk voor meer informatie en actuele openingstijden op www.museumoudoverschie.nl.

Landgoed de Tempel beeldencollectie

Kom langs tijdens Open Monumentendag

In park De Tempel staan tijdens Open Monumentendag boswachters en vrijwilligers van Natuurmonumenten klaar om het publiek te ontvangen. In de boomgaard van de buitenplaats kunnen bezoekers wat eten en drinken bij de foodtruck. Ook starten hier speciaal voor Open Monumentendag begeleide wandelingen met de boswachters. Meld je hier aan!

Vanuit Delfshaven fiets je de speciale route voor Open Monumentendag. Download de route hier!

Expositie Tuinbeelden De Tempel in Museum Oud-Overschie

Van link naar rechts: John van den Berg (oprichter Museum Oud-Overschie), Niels van der Vlist (directeur Stadsherstel Historisch Rotterdam) en Bob Hartog (Natuurmonumenten)

Boswachter op het Rotterdamse platteland
Natascha Hokke

Boswachter

logo