Ga direct naar inhoud
Nieuws

Vrijwillige boswachter Marike op pad: De belofte van de tuin van Buitenplaats De Tempel

01 maart 2022 | Natascha Hokke

Ben je op zoek naar een afwisselende wandeling tussen oude bomen, pittoreske bruggetjes en zingende bosvogels? Dan is Buitenplaats De Tempel in Rotterdam-Overschie een aanrader. Komend voorjaar is het hier helemaal een groot feest. Afgelopen najaar heeft tuinbaas Maarten Vos namelijk met behulp van vrijwilligers 95.000 voorjaarsbloemen gepoot!

Gewone sneeuwklokjes - voorjaarsbloeiers

Bollen en knollen vanuit verre oorden

Het gaat om stinzenplanten, die sinds de middeleeuwen de tuinen van landgoederen en buitenplaatsen sieren. Stins betekent in het Fries verstevigd stenen huis. Veel van deze stinzen komen van oudsher uit verre streken, zoals de Kaukasus. Rijke landheren namen de bollen en knollen mee van hun reizen en plantten ze op hun landgoederen. Inmiddels vind je ook in onze tuinen stinzen, denk aan narcissen en boshyacinten. Op De Tempel staan nu - in het vroege voorjaar - de sneeuwklokjes in bloei.

Marike Kras is vrijwillige boswachter op De Tempel, wandelt elke dag rond zonsopkomst door een bijzonder natuurgebied in de buurt en schrijft voor de website van Natuurmonumenten.

Tuinbaas Maarten Vos

Tuinbaas Maarten Vos

Historisch onderzoek

De afgelopen jaren is er veel onderzoek gedaan naar de geschiedenis van Buitenplaats De Tempel én de bijbehorende tuinen. Sinds begin 2022 is de tuin in beheer van Natuurmonumenten en is op basis van de verworven historische informatie in overleg met o.a. de gemeente Rotterdam een herstelplan opgesteld.

Vandaag heb ik afgesproken met Maarten Vos, de tuinbaas van Buitenplaats De Tempel. Hij is sinds najaar 2021 verantwoordelijk voor de historische tuinen. Maarten werkt al lange tijd voor Natuurmonumenten en heeft ervaring met verschillende buitenplaatsen in het oosten van het land. Met name kasteel Hackfort in Vorden is een inspiratiebron voor de tuinen rondom De Tempel. Tuinbaas Maarten vertelt dat het park uit meerdere stijlen bestaat: landschapstijl, neo-classicisme met zichtlijnen zoals de tuinen van Versailles, een droog gelegde veenplas, een boomgaard en een hakhoutbos en nog veel meer.

Stinzencirkel De Tempel

Stinzencirkel op De Tempel

Rekening met vogels, zoogdieren en vleermuizen

Stap voor stap is begonnen met het onderhoud van de tuin. Eerst zijn alle bomen geïnspecteerd en gecontroleerd of er geen gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Daarbij wordt er steeds rekening gehouden met de aanwezige vogels én zoogdieren. Op Buitenplaats de Tempel leven maar liefst 6 verschillende soorten vleermuizen. Zodra de vleermuizen uit hun winterslaap zijn, worden intensieve snoeiwerkzaamheden dan ook opgeschort.

Geduld is een…

“Dit is ook helemaal niet erg. Om een tuin goed te onderhouden is geduld belangrijk”, legt Maarten uit. “Het is een samenspel tussen wat er al is en wat een mooie aanvulling is voor de buitenplaats. Goed kijken wat de planten, heesters en bomen ieder seizoen laten zien: geeft een boom teveel schaduw voor andere bomen? Dan kan het rooien van 1 boom meerdere anderen tot wasdom laten komen.” De komende jaren staan veel plannen op stapel om alles wat groeit en bloeit in de tuin te laten floreren.

Sneeuwklokjes op De Tempel

Sneeuwklokjes op De Tempel

Blikvanger

Om de buitenplaats een echte blikvanger te laten zijn, is de voortuin belangrijk. De paardenkastanjes voor het huis waren al eerder op een bijzondere manier gesnoeid. We noemen dit 'gekandelaard'. Toekomstige plannen worden in samenspraak met landschapsarchitect, tuinbaas en hovenier verder uitgedacht en uitgevoerd.

Stinzencirkel kleurt roze

Afgelopen najaar is een begin gemaakt met het poten van de stinzenbollen als aanvulling op de bestaande beplanting. In de overtuin, bij de nieuw aangelegde vlonder aan de Schie, zijn wit bloeiende stinzenplanten (sneeuwklokjes, krokussen en bosanemonen) geplant. In het landschapspark is een stinzencirkel ingericht met hoofdzakelijk roze bloemen, zoals herfsttijloos en vingerhelmbloem. Er komt nog een historische tuinvaas in het midden. Hier moet het toch heerlijk toeven zijn op het bankje in het voorjaarszonnetje!

Buitenplaats De Tempel

Voortuin Buitenplaats De Tempel

Sneeuwklokjes

Overal staan nu volop sneeuwklokjes te bloeien en in meerdere percelen piept al speenkruid, daslook en aronskelk uit de grond. Hier en daar zie je krokussen en narcissen. En er zit nog veel meer moois aan te komen. Een bezoekje dit voorjaar is het zeker waard!”, zegt tuinbaas Maarten uitnodigend.

Achter het landschapsbos ligt de zwanenvijver, het koetshuis en de boomgaard. Maarten wijst op de oude zwarte moerbei, magnolia en de fluweelboom. Ook daar is veel over te vertellen en zal het onderhoud verder vorm krijgen. Wellicht in een volgend bericht…

Kom langs!

Kortom Buitenplaats De Tempel is een onverwacht landschapspark in de drukke Randstad, waar je een mooie voorjaarswandeling kunt maken. Ik kom hier zeker nog vaak terug!

Hoe kom je er?

Je kunt de buitenplaats eenvoudig bereiken met de bus of fiets, maar ook met de boot.

Natascha Hokke
Natascha Hokke

Boswachter