Ga direct naar inhoud
Nieuws

Broedseizoen bij de Chaamse Beek

21 maart 2023 | Miranda Fieret

Tijdens het broedseizoen is de natuur extra kwetsbaar. Het is dus belangrijk dat je je aan de toegangsregels houdt als je in de natuur bent. We vragen dan ook vriendelijk:
- Blijf op de paden
- Hond aan de lijn
- Laat geen afval achter
Op die manier geniet je van de natuur en de vele dieren die dit gebied rijk is in alle rust hun jongen op laten groeien.

Roodborsttapuit

De meeste wandelpaden zijn zo aangelegd dat er voldoende rustgebied overblijft waar wilde dieren zich kunnen terugtrekken en tegelijkertijd genoeg ruimte overblijft voor wandelaars, fietsers en ruiters om van de natuur te genieten.

Bij de Chaamse beek zie je bijvoorbeeld regelmatig de roodborsttapuit. Het nest wordt laag bij de grond gemaakt, goed verscholen tussen de planten. Op het moment dat ze verstoord worden, vluchten ze en laten hun nest onbeheerd achter. Eieren of jonge kuikens zijn dan een gemakkelijk prooi voor andere dieren. De meeste vogels zoeken hun voedsel op de grond, door verstoring van een hond moeten ze opvliegen. Als dit vaak gebeurt, worden de vogels zwakker en gaan ze minder eieren leggen.

 

Op kraamvisite

Wie op kraamvisite gaat, weet dat rust, hygiëne en een beetje afstand belangrijk zijn voor een kersvers gezin. De kraamkamers van Moeder Natuur vragen om exact hetzelfde. In veel gebieden hangen daarom sinds deze week posters met de tekst ‘Welkom in de kraamkamer van Moeder Natuur’. Natuurmonumenten wil hiermee bezoekers verwelkomen en tegelijkertijd wijzen op de kwetsbaarheid van de plek waar ze zijn. Het broedseizoen duurt van 15 maart tot 15 juli.

Miranda Fieret
Miranda Fieret