Ga direct naar inhoud
Natuurgebied

Chaamse Beek

Chaamse Beek

Welkom in Chaamse Beek

In het stroomgebied van de Chaamse Beek heb je een weids uitzicht over weilanden vol bloemen. Houtwallen en knotwilgen liggen als linten in het landschap.

Miranda Fieret
Miranda Fieret

Boswachter van dit gebied

Meer over Chaamse Beek

Over het gebied

In het stroomgebied van de Chaamse Beek heb je een weids uitzicht over weilanden vol bloemen. Houtwallen en knotwilgen liggen als linten in het landschap. De beek krijgt dankzij de inzet van Waterschap Brantse Delta en Natuurmonumenten haar oorspronkelijke, slingerende loop terug.

Slanke sleutelbloem en grote ratelaar

Langs de Chaamse Beek groeien verschillende bijzondere planten. Ze vallen op vanwege hun uiterlijk, maar ook hun namen spreken tot de verbeelding: slanke sleutelbloem, moerasdistel, rietorchis en grote ratelaar.

't Reservaatje

Tussen de beken bij het dorp Chaam, ligt een klein natuurgebied: ’t Reservaatje. Het ligt aan de Laag Heiveltse Beek en bestaat uit grasland met veel bloemen, twee poelen en een houtwal. Er grazen hier koeien in de lente en zomer. Op deze manier wordt het gras op een natuurlijke wijze kort gehouden, bemest en belopen en krijgen andere planten kans om te groeien, wat weer dieren aantrekt.

Kleinschalig landschap van de Chaamse Beek

Kleinschalig landschap van de Chaamse Beek

Wat kun je doen in natuurgebied Chaamse Beek?

Gemeente Alphen Chaam heeft samen met verschillende organisaties een drietal ommetjes gemaakt in de omgeving van de Chaamse Beek:

  • Trek de laarzen aan voor het laarzenpad en ontdek hoe dit natuurgebied van Natuurmonumenten loopt;
  • Maak een keuze uit één van de wandelroutes verkrijgbaar bij VVV Alphen Chaam
  • Maak een mini-ommetje in 't Reservaatje van Natuurmonumenten. De wandeling gaat deels over een vlonderpad bij een poel.

Samenwerken met het waterschap

Het natuurgebied Chaamse Beek is dankzij aankopen door Natuurmonumenten uitgebreid. Daardoor kunnen we de komende jaren met Waterschap Brabantse Delta de natuurlijke, slingerende loop van de gekanaliseerde Chaamse Beek herstellen. Van de beek was een saaie sloot gemaakt om het water sneller af te voeren.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

Chaamse Beek

Nieuws