Ga direct naar inhoud
Nieuws

Waarom vroeg maaien?

07 juni 2019 | Miranda Fieret

Dit doen we om te verschralen en om de "witbol-dominantie" te doorbreken. Omdat deze grassen bloeien voordat de zomerkruiden gaan bloeien, kun je witbol afmaaien. Daarmee dringen we de witbol actief terug ten gunste van latere soorten bloemen.

Blauwe Knoop

Bijkomend voordeel is dat er voor de bloei ook veel voedingsstoffen in de stengel zitten, die tijdens en na de bloei weer 'teruggetrokken' worden de bodem in. Hiermee is verschralen dus ook effectiever. We halen meer voedingsstoffen uit de bodem zodat zeldzame bloemen beter kunnen groeien. Denk bijvoorbeeld aan brunel, margriet en blauwe knoop. Het aandeel wilde bloemen is in deze graslanden erg laag en één van de doelen van vroeg maaien is juist zorgen dat er meer ruimte komt voor kruiden en bloemen.Variatie

Door stukken vroeg in het jaar te maaien krijg je ook meer variatie. Als de meeste kruiden in het ene grasland uitgebloeid zijn, is de kans groot dat het vroeg gemaaide grasland dan juist in bloei komt. Zo ontstaan er warme, luwe plekken voor vlinders en zijn er meer bloemen voor insecten. Bij vroeg maaien is het natuurlijk wel belangrijk dat je bedacht bent op grondbroeders en reeën. Daarom controleren we de gebieden altijd van tevoren. En waar vogels broeden, wordt niet gemaaid!

Miranda Fieret
Miranda Fieret