Nieuws van de boswachter

Appels plukken op Coelhorst

09 september 2019 | Manita Brunekreef

Zaterdag 7 september hingen de appels er prachtig bij in de boomgaard van landgoed Coelhorst, bij Amersfoort. Ze waren rijp voor de pluk. Mooi, vol en rond. Vrijwilligers die helpen bij het beheer van het landgoed, plukten voor eigen gebruik. Met een speciale plukstok had je zo een emmertje vol.

Appels in boomgaard Coelhorst

Appelplukdag

Lang niet alle bomen droegen vrucht. Daarmee was de oogst dit jaar flink minder dan in 2018. Toen organiseerde Natuurmonumenten nog een plukdag voor de directe omgeving van landgoed Coelhorst. Ook de leden van Voedselbank Amersfoort waren uitgenodigd. Deze appelplukdag bleek een overweldigend succes: ruim 800 mensen plukten een appeltje mee. Of in 2020 weer een appelplukdag georganiseerd kan worden, wordt in de loop van volgend jaar zomer duidelijk. Houd voor meer informatie de website in de gaten.

Plukken met de plukstok

Coelhorster appel

Afgelopen winter zijn zestien jonge Coelhorsterappelbomen geplant in de boomgaard van Coelhorst. De Coelhorster appel is een streekras uit de jaren ’30 en is speciaal weer teruggekweekt voor de boomgaard van Coelhorst. De jonge bomen worden zo gesnoeid dat eerst het gestel van de boom sterk kan groeien. Daardoor dragen de bomen de eerste jaren geen vrucht, maar zijn ze straks sterk genoeg om honderden kilo’s appels te dragen.

Ontdek Coelhorst

Landgoed Coelhorst is een oase van rust onder de rook van Amersfoort. De geschiedenis van het landgoed gaat terug tot in de middeleeuwen. Op zaterdag 16 november organiseert Natuurmonumenten een wandeling over het landgoed. Een gids neemt je mee en vertelt over het ontstaan van het landgoed en over de natuur die je er nu vindt. Meld je snel aan! Liever zelf Coelhorst ontdekken? Op zaterdag en zondag is het landgoed toegankelijk via het laarzenpad.

Mandje met appels

Vrijwilligerswerk op Coelhorst

Natuurmonumenten werkt samen met vrijwilligers op Landgoed Coelhorst. Wil je hier meer over weten? Kijk op de website van A Rocha Amersfoort of mail naar [email protected].

Manita
Manita Brunekreef
logo