Ga direct naar inhoud
Nieuws

Coelhorster appel weer terug op Coelhorst

26 november 2018 | Manita Brunekreef

Afgelopen zaterdag plantten zestien vrijwilligers van Arocha en Natuurmonumenten nieuwe Coelhorster appelbomen in de boomgaard van landgoed Coelhorst in Hoogland. In totaal werden zestien lege plekken opgevuld en tien bomen vervangen door jonge bomen. Een aantal sterk verouderde bomen blijft staan voor bijvoorbeeld insecten en vogels. Zo nestelt in het voorjaar bijvoorbeeld de spreeuw in de holtes van deze bomen.

Vrijwilligers plantten de jonge appelbomen in de boomgaard van Coelhorst

Een oud streekras

De Coelhorster appel is een streekjas uit de jaren ’30. Het was een geliefde appel in de omgeving van Coelhorst, maar in de loop van de tijd verdween het ras. Walter den Hollander van Hoveniersbedrijf Den Groene Hollander kweekte het ras in opdracht van Natuurmonumenten weer terug voor de boomgaard van landgoed Coelhorst.

Honderden kilo’s

De jonge bomen zullen de eerste jaren nog geen vruchten dragen. “De boom moet straks honderden kilo’s appels kunnen dragen”, aldus Den Hollander. “Het is dus belangrijk dat de gesteltakken sterk genoeg zijn.” De Coelhorster appelboom is op een zaailing onderstam geënt als een laagstamfruitboom. De boom kan wel tachtig jaar oud worden.

De eerste boom voor Martin Rooke

Als symbolisch gebaar werd een Coelhorster appelboom aangeboden aan Martin Rooke (94 jaar). Rooke hielp Den Hollander op weg met zijn kennis over de Coelhorster appel. Hij werd geboren op Coelhorst en groeide daar op. Zijn vader werkte als jachtopzichter op het landgoed. In 1949 nam Rooke het stokje van zijn vader over. Hij werkte mee aan de aanleg en het beheer van de boomgaard van Coelhorst. Rooke weet nog goed: “Het Coelhorster appeltje was een mooi appeltje. Stevig, friszoet en met mooi, wit vruchtvlees.”

De heer en mevrouw Rooke

De heer en mevrouw Rooke nemen de Coelhorster appelboom in ontvangst

Appels plukken in de boomgaard

De appelbomen in de oude boomgaard van Coelhorst droegen het afgelopen seizoen veel appels. Begin september organiseerden wij een plukdag in de boomgaard van Coelhorst. Deze dag was een overweldigend succes: ruim 800 mensen uit de omgeving van Hoogland plukten een appeltje mee. Waarschijnlijk organiseren we ook in 2019 een appelplukdag. Houd hiervoor de website in de gaten. 

Manita
Manita Brunekreef