Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Nieuws van de boswachter

Geef je mening over het Gronings landschap

18 december 2018 | Renée Nitters

Hoe houden we Groningen samen mooi en levend? Jouw mening telt. Vul de Nationale Landschap Enquête in.

Uithuizerwad

Ons kleine, drukke land verandert onvoorstelbaar snel: de open ruimte in Nederland neemt met 8 hectare per dag af. Steeds meer megastallen, distributiecentra, zonneparken, windmolens, snelwegen en woonwijken vragen ruimte. Natuurmonumenten maakt zich hierover zorgen. Daarom vragen we alle Nederlanders zich uit te spreken over hoe we willen dat Nederland er uit ziet. Hoe gaan we al die ontwikkelingen zo inpassen dat Nederland een fijn land blijft om te leven? Kan dat met liefde voor ons landschap en de natuur? En hoe ziet dat er dan uit? Geef ook je mening en vul de enquête in.

Vul de enquête in >>

Groningse vergezichten

Groningen telt nog waardevolle landschappen met fraaie vergezichten. Maar ook hier staat het landschap onder druk. Door de intensieve landbouw zijn de meeste graslanden veranderd in strakke vlaktes. Insecten en vogels hebben er weinig te zoeken. Gelukkig zijn er wel initiatieven waarin provincie, boeren en natuurorganisaties samenwerken om vogels en insecten een kans te geven.

Ook de bouw van windturbines en een wildgroei aan velden vol zonnepanelen heeft grote gevolgen voor het Groningse landschap. Landelijk zijn duizenden hectares nodig om aan de vraag te voldoen. Maar welke open ruimte offeren we hiervoor op? Regie van Rijk en provincie is nodig de waardevolle Groningse landschappen te beschermen.

Liefde voor het landschap

“Ons landschap staat op het spel”, zegt Marc van den Tweel, directeur van Natuurmonumenten. “Als we niet opletten, verdwijnt de schoonheid en weidsheid van ons land en de ruimte voor de natuur.”

Natuurmonumenten wil de veelheid aan vormen, aan kleuren en geuren, aan planten en dieren niet verloren laten gaan. Kunnen we die nieuwe woningen en andere bouwplannen inpassen met liefde voor ons landschap? En hoe ziet dat er dan uit? Geef ook je mening over ons landschap en vul de enquête in.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door Wageningen Environmental Research in samenwerking met Natuurmonumenten. De resultaten stellen we beschikbaar aan bestuurders zodat zij dit kunnen meewegen als zij beleid vormgeven. Meedoen kan tot 9 januari. Lees hier meer over het landschap.

Vul de enquête in >>>

Klik hier voor het Natuuronderzoek van OERRR >>>

 

Renée Nitters

Boswachter Communicatie en Beleven beheereenheid Groningen en Noord-Drenthe

logo