Ga direct naar inhoud
Nieuws

Tolhek De Klencke overgedragen

23 mei 2022 | Sanne van Gemerden

Natuurmonumenten ontving op 21 mei officieel een tolhek op landgoed De Klencke van Historische Vereniging Klenckerheugte. De ging door middel van het een ouderwets ritueel van stoklegging.

Tolhek overdracht De Klencke

Aandenken

Het tolhek staat nu halverwege de Mosterddijk, vroeger de doorgaande weg van Coevorden naar Groningen. Vrijwilligers van historische vereniging Klenckerheugte plaatsen het hier omdat zij vonden dat er op landgoed De Klencke een dergelijk aandenken aan het vroegere ‘tolhoes’ ontbrak. Waar het hek vroeger heeft gestaan is niet meer terug te vinden.

Samenwerking

Het eikenhouten hek is een samenwerking tussen Natuurmonumenten, leden van historische veranging Klenckerheugte en vakmensen uit de buurt. Natuurmonumenten stelde geld en een stuk eikenhout beschikbaar en vrijwilligers maakten het hek. Lucas Jalving zette de naam van het landgoed met de beitel in het hek. Het hang- en sluitwerk werd verzorgd door de vorig jaar overleden dorpssmid uit Zweeloo, Lucas Masselink.

Tolhek De Klencke oorkonde

Overhandiging Oorkonde tolhek De Klencke

Geen tol betalen

Vroeger werd de aankoop van (on)roerende goederen bekrachtigd door het leggen van een stok op de gebiedsgrens. Nu deed voorzitter Harm Jan Lesschen van Klenckerheugte dat bij het hek en overhandigde een oorkonde aan gebiedsmanager Eric Menkveld, van Natuurmonumenten. Bij het hek hoeven bezoekers geen tol te betalen, zoals dat in de negentiende eeuw nog wel gebeurde. Bezoekers kunnen wel genieten van deze cultuurhistorische aanvulling op landgoed De Klencke.

Sanne van Gemerden
Sanne van Gemerden

Boswachter communicatie en beleven Zuid Drenthe Tijdelijk persvoorlichter (feb, mrt, apr)