Ga direct naar inhoud
Nieuws

Vrijwilligersgroep onderhoudt poelen op De Klencke

14 december 2020 | Lian Flikkema

Vrijwilligersgroep De Klencke heeft een scala aan werkzaamheden waaronder poelen schonen. Deze keer was poel 1247 aan de beurt. Na een dag hard werken keren de vrijwilligers terug naar hun honk: er is een poel schoongemaakt, het planten- en dierenleven krijgt weer een impuls en ze hebben plezierig samengewerkt.

Vrijwilligers maken poel schoon

Aan het werk

Poelen groeien langzaam dicht. Struiken kunnen in vijf jaar al tot heuse bomen ontwikkelen. Die onttrekken grote hoeveelheden water aan de poel, zorgen voor verdroging. De vrijwilligers pakken ieder jaar een paar poelen aan. Bramenstruiken weghalen, lisdodden maaien en wegharken, soms takken verzamelen en op takkenrillen leggen. Na vijf jaar beginnen ze weer van voren af aan.

Ideale plek voor planten en dieren

Zo’n poel is een ideale plek voor tal van planten en dieren. Kikkers kunnen er zich voortplanten, water- en moerasplanten groeien in het water en de modderige bodem, insecten vinden weer beschutting, nestplek en voedsel tussen die planten, vogels en zoogdieren kunnen er drinken

Fijn samenwerken (en rusten!)

Natuurlijk word je vrijwilliger om de natuur te helpen. Maar het heeft ook een gezelligheidsaspect. Ieder donderdag komen de vrijwilligers van De Klencke bij elkaar. Ze hebben een heus werkplan en zetten zich iedere week weer volop in. En dan is er ook nog tijd om van die natuur te genieten; “zie je de loopkever, er zijn meer stekelbremplanten dan eerder, prachtig zoals die korstmossen het paaltje inpakken”.

Korstmos

Vrijwilligers in Corona-tijd

En wat doe je dan in Corona-tijd als je afstand moet bewaren en niet in het honk kunt? Juist, in een kring onder de plu. Hoe gedreven en creatief kun je zijn! 

Tevreden vrijwilligers
boswachter Lian
Lian Flikkema

boswachter communicatie en beleven Zuid Drenthe