Ga direct naar inhoud
Nieuws

Inspirerende ontmoetingen over Stad en Land op Landgoed De Moeren

26 september 2023 | Miranda Fieret

In een buiten-Salon zoomden we samen met schrijvers, kunstenaars, beleidsmakers en een broeder in op het thema stad en land. Onze gids gaf een rondleiding waarbij we een kunstenaar ontmoetten die pigmenten uit wilde planten haalt.

Stad en Land op Landgoed de Moeren

Presentatie van editie De Gids bij landhuis

Landgoed De Moeren maakt deel uit van de Turfvaartse landgoederen. Net als de aangrenzende Oude Buisse Heide dat onlosmakelijk verbonden is met het kunstenaarsechtpaar Henriette en Richard Roland Holst. Over Henriëtte en haar gedichten verscheen in 1923 een essay in De Gids, het oudste literaire tijdschrift van Nederland dat op 20 jaar na even oud is als landhuis De Moeren. Het statige huis met omringend landgoed vormde een sfeervol decor voor de presentatie van de Gids-editie Stad en Land, waaraan Stedelijk Museum Breda, Orkest De Erepijs en het Vincent van Gogh-Huis meewerkten. Ook Abdij Maria Toevlucht speelde hierbij een rol, want Wytske Versteeg en Alma Abt gingen in dit klooster in retraite voor hun literair aandeel in Stad en Land.



Natuur en kunst met elkaar verweven

Speciaal voor deze Salon-presentatie stelde de eigenaar van landhuis De Moeren zijn tuin en huis beschikbaar. Na zijn warme welkomstwoorden begon een gevarieerd programma waarin literatuur, kunst, muziek en natuur mooi met elkaar verweven waren. Ter plekke creëerden diverse kunstenaars met plaatselijke ingrediënten culinaire hoogstandjes met een verhaal. Onder eeuwenoude bomen las Wytske haar verhaal voor uit Stad en Land, waarna we onze bevindingen rondom dit thema deelden. Natuurmonumenten-gids Ad de Klerk nam ons mee voor een kijkje in het landhuis, een wandeling over het landgoed en een bezoek aan het gastatelier in een 17e-eeuwse monumentale ‘tiendenschuur’. Daar werken kunstenaars volgens het programma Van Gogh AiR van het Vincent van Gogh-huis. Jasmyn Charalambous liet ons zien hoe ze van de flora uit de plaatselijke ‘wilderness’ gekleurde inkt maakt.



Een gebied van grote kunstenaars

Op allerlei manieren komen natuur en cultuur samen in een gebied dat behalve de bijzondere flora en fauna grote namen uit de kunsthistorie voortbracht. Net als Vincent van Gogh en Henriëtte Ronald Holst vinden kunstenaars en schrijvers nog altijd hier hun inspiratie. Die sfeer proef je als je komt wandelen in de Turfvaartse landgoederen. Breng ook een bezoek aan het Vincent van Gogh-huis in Zundert en neem De Gids-editie Stad en Land mee. Welkom!

Tekst en foto: Ans Goorden

Miranda Fieret
Miranda Fieret