Ga direct naar inhoud
Terug

Wandelroute De Onlanden, vlak bij Groningen

Waar: De Onlanden

Wandelroute De Onlanden, vlak bij Groningen
2 uur 13
6,66 km

Over de route

Dit nieuwe natuurgebied is ideaal voor zowel wandelaars, fietsers als hardlopers. Jee kunt er bijvoorbeeld de groene 4 mijl lopen, een hardlooproute waarbij de afstand staat aangegeven op de route.

Na een kwartiertje fietsen vanaf de Grote Markt, hartje stad Groningen, sta je al in De Onlanden. De Onlanden is nog niet zo lang geleden als natuur- en waterbergingsgebied ingericht, maar je komt er nu al allerlei soorten vogels tegen. Veel plezier!

Waar kun je starten

Onlanden
Startpunt

De Onlanderij

Wat kom je onderweg tegen?

Eelderdiep

1. Eelderdiep

Het oude beekdallandschap van het Eelderdiep is hersteld. In zo'n natuurlijk landschap treedt een beek in natte tijden buiten haar oevers. Het gebied rond het Eelderdiep behoort tot de natste delen van De Onlanden. Het water dat uit de bovenlopen komt, wordt hier vast gehouden door de stuw die aan de noordkant van de Weeringse Dijk te zien is. Zo ontstaat langzamerhand een moerasachtig gebied.

Veldleeuwerik

2. Veldleeuwerik

Vooral in het voorjaar is het hier een eldorado voor vogels. Op een vroege ochtend hoor je hier tientallen veldleeuweriken die voor een muzikaal feest zorgen. Sta even stil, sluit je ogen en geniet van het gratis concert!

Monniken
Monniken
Monniken

3. Monniken

De monniken die van hun klooster in Aduard naar Vries liepen, konden in de bosjes op 'Het Beeld' vlak langs de weg even schuilen. Nu biedt het aan uiteenlopende soorten vogels een mooie schuilplaats.

Sla bij de kruising even rechtsaf om op het pad naar de uitkijktoren te komen. Beklim de toren (van maar liefst 27 meter hoog!) en neem een kijkje in het gebied. 

Het gebied staat inmiddels bekend als een waar vogelparadijs. Waterrallen, porseleinhoentjes, grote zilverreigers, roerdompen en lepelaars zijn slechts een kleine greep uit alle waarnemingen die tot nu toe zijn gemeld.

Praktische informatie

  • De Onlanderij

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes

Activiteiten in de buurt

Bekijk de agenda