Ga direct naar inhoud
Nieuws

Behoud droge heide Sprengenberg

10 december 2016 | Natuurmonumenten

Boswachters van Natuurmonumenten zorgen dagelijks met hart en ziel voor de natuur. Op de Sprengenberg, in Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug is dat niet anders.

Behoud droge heide Sprengenberg

Help zelf mee

Akkertjes in een natuurgebied? Dat klinkt misschien raar. De graan- en kruidenakkers helpen de insecten in de zomer in hun zoektocht naar nectar. En op hun beurt zijn ze weer voedsel voor insecteneters als roodborsttapuit, nachtzwaluw en korhoen. Het graan wordt niet geoogst, zodat het in de winter voer is voor reeën en vogels. Koop je je kerstboom voor een piek bij IKEA Zwolle dan draag je ook je steentje bij aan deze voedertafel XXL.

placeholder

Fotograaf: Andre Knobben
Bron: Natuurmonumenten

placeholder

Fotograaf: Andre Knobben
Bron: Natuurmonumenten

Akkertjes en steilrandjes maken

Plaggen voor gevarieerde heide

Kleinschalig plaggen zorgt voor gevarieerde heide, omdat op de plagplekken weer jonge heideplatjes gaan groeien. Dit is goed voor bijvoorbeeld het korhoen, de nachtzwaluw, de zandhagedis en heidesabelsprinkhaan. Andre Knobben, boswachter natuurbeheer van Natuurmonumenten in Salland aan het woord: ‘Dit kleinschalige plagwerk vereist veel gevoel en gebiedskennis, tot hoever graaf je af?’

Samenwerking

placeholder

Fotograaf: © Natuurmonumenten - Martin van Lokven
Bron: Natuurmonumenten

Droge heide, zoals op van Sallandse Heuvelrug is zeer zeldzaam geworden in Nederland. En daarmee helaas ook de plant- en diersoorten die daarbij horen. Daarom doet Natuurmonumenten er samen met onder andere de buurbeheerder in het Nationaal Park, Staatsbosbeheer alles aan om de heide gezond te houden en uit te breiden. Dankzij provinciale subsidies kunnen we gelukkig veel mooie dingen doen. Deze winter kun je als bezoeker geregeld mens en machine aan het werk zien op de heide. Volg de werkzaamheden op de heide ook via onze Facebook pagina.

Voor nadere informatie kun je contact opnemen met: Jos Schouten, Coördinator Natuurbeheer Salland Natuurmonumenten, telefoon 0529- 469910 of 06-54295249.

Zelf genieten van de Heide?

Voor liefhebbers van een stevige wandeling is de Woeste Route een aanrader. De route over de Sprengenberg is 17,7 kilometer en in te korten tot 13,7. Onderweg geniet je van hei, bos, landgoed en vergezichten.

naar de woeste route

Natuurmonumenten