Ga direct naar inhoud
Nieuws

Boerderij De Pas op Sallandse Heuvelrug wordt multifunctioneel

22 september 2015 | Jantine Wesselink

De nieuwe invulling voor boerderij 'De Pas' aan de Sallandse Heuvelrug is bekend! Door een bijzondere samenwerking is er een plan ontstaan om een multifunctionele boerderij met entreefunctie voor het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug te realiseren. In deze multifunctionele boerderij vind je Gasterij ‘De Pas’, een informatiepunt, dagopvang voor zorgbehoevenden en een activiteitencentrum met kleinschalige kinderboerderij.

Boerderij De Pas op Sallandse Heuvelrug wordt multifunctioneel

Nieuwe invulling

Natuurmonumenten is in 2013 op zoek gegaan naar een nieuwe invulling voor De Pas. De historische krukhuisboerderij met informatiepunt bevindt zich aan de westelijke entree van Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug.

Combineren van een gasterij met zorg

Uit de negen ondernemers die zich ingeschreven hebben is toen de keuze gevallen op zorgboerderij De Schurinkshoeve. Zorgboerderij De Schurinkshoeve is een van de ‘buren’ van boerderij ‘De Pas’. Jos en Karin Kemper komen uit het dorp Haarle en zijn goed bekend met de omgeving. Ze hebben hun zorgboerderij met veel liefde opgebouwd tot een gezond bedrijf dat uit zijn jasje is gegroeid. Het combineren van een gasterij met zorg is een langgekoesterde wens. Samen met Natuurmonumenten hebben zij de plannen afgelopen twee jaar verder ontwikkeld.

Multifunctionele boerderij ‘De Pas’

Het resultaat van deze bijzondere samenwerking is een plan voor een:

  • multifunctionele boerderij met entreefunctie voor het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug
  • Gasterij ‘De Pas’
  • Informatiepunt
  • Dagopvang voor zorgbehoevenden en
  • Activiteitencentrum met kleinschalige kinderboerderij
placeholder

Ontwerp: Willemien de Wolde, landschapsontwerper

Warm welkom

In de plannen genieten bezoekers van het warme kleinschalige Sallandse welkom, met een goed kop koffie, thee en zelfgebakken taart. Informatie over de natuur in het Nationaal Park en de geschiedenis van dit mooie stuk Nederland ('het verhaal van Overijssel’) vinden de bezoekers in de gasterij en het naastgelegen activiteitencentrum. Kinderen genieten er van de dieren op het erf en leven zich uit in speelnatuur ‘De Pas’. Voor de zorgcliënten die daar behoefte aan hebben is er altijd wel iets te doen of te zien. Een heerlijke plek voor de dagbesteding.

Deuren openen

Om de plannen te kunnen realiseren is financiering nodig. Een groot deel van de benodigde financiering is rond. Achter de schermen worden de voorbereidingen tot verbouwing verder uitgewerkt en wordt de laatst benodigde financiering gezocht. Het streven is eind 2016 de deuren van ‘De Pas’ te kunnen openen.

2023 Jantine Wesselink
Jantine Wesselink