Ga direct naar inhoud
Nieuws

Bomvolle meedenk-sessie De Sprengenberg

21 november 2018 | Jantine Wesselink

Op donderdagavond 8 november is op Erve de Pas in Haarle gedacht en gesproken over de toekomst van De Sprengenberg. Het was nog even flink improviseren toen er maar liefst 30% meer mensen binnen kwamen dan zich hadden aangemeld! Het resultaat was een bomvolle schuur en boeiende gesprekken tussen betrokken omwonenden en boswachters.

bomvolle meedenk-sessie in De Pas

Veel steun voor het toekomstbeeld

Recreatie, historie, beheer, korhoen, Houtdorp…alles kwam aan bod. Eerst werden rode en groene stickertjes geplakt achter stellingen. Later was in groepsgesprekken gelegenheid deze stellingen en vraagstukken met elkaar uit te diepen. Na de verdieping werden sommige stickertjes nog ‘verplakt’ en kregen we voor de meeste doelen breed gedragen steun.

wandelaar met hond De Sprengenberg avond

De Sprengenberg is vooral onder wandelaars favoriet

Wat ons opviel

De deelnemers wisten ons soms behoorlijk te verrassen. Een paar positieve uitkomsten:

  • De begrazing met de Schotse hooglanders wordt zeer gewaardeerd, net als het jaarlijks huisvesten van het Haarlese Houtdorp bij de schaapskooi. Met beiden gaan we door.
  • De liefde voor de akkers met graan en korenbloemen is nog veel groter dan we al dachten. Samen met de omgeving gaan we in de komende jaren verkennen of we enkele historische akkers kunnen herstellen op percelen waar nu naaldbos groeit. We houden dit wandelgebied rustig, door wandelen voorrang te geven en andere vormen van recreatie niet te faciliteren.
  • De deelnemers wandelen en fietsen graag op De Sprengenberg. Net als wij, ervaren zij dat het wel steeds drukker begint te worden in het gebied. Ze zijn het met ons eens dat we de routestructuren zo door het gebied moeten leggen dat grote delen van De Sprengenberg rust blijven bieden aan dieren en de individuele wandelaar.
Natuur-uurtje op Houtdorp Haarle

Natuur-uurtje op Houtdorp Haarle

De natuurvisie online

We verwachten de Natuurvisie in januari 2019 gereed te hebben. Ben je benieuwd naar het resultaat? Houd dan in het nieuwe jaar deze pagina in de gaten of meld je aan voor onze nieuwsbrief>>

2023 Jantine Wesselink
Jantine Wesselink