Ga direct naar inhoud
Nieuws

De Sprengenberg in tv-programma 'het hek van de dam'

27 augustus 2020 | Ruben Vermeer

Schaapherder Wim Schraven loopt voor het nieuwe tv- programma 'Het hek van de dam’ samen met Ruud de Wild en Olcay Gulsen op De Sprengenberg (Nationaal Park Sallandse Heuvelrug) om schapen te hoeden. Wil jij het natuurgebied ook ontdekken? Boswachter Ruben Vermeer geeft tips en inspiratie om er zelf op uit te gaan!

Ruud de Wild en Olcay Gulsen met herder Wim Schraven De Sprengenberg

Eindeloos glooiende heide

De ultieme plek om in Nederland het ‘eindeloze heide’-gevoel te krijgen ligt in Overijssel op De Sprengenberg (onderdeel van Nationaal Park Sallandse Heuvelrug). Dit is het grootste aaneengesloten droge heidegebied van Noordwest-Europa. Mét grandioze natuur en dus met het predikaat Natura 2000. Naast die eindeloze glooiende heidevelden vind je er akkertjes, landgoederen en bossen. Alles bij elkaar een veilig thuis voor veel verschillende soorten en planten, waaronder zelfs de oehoe!

Kom zelf kijken en wandel net als de herders in 'Het hek van de dam' over de grote stille Sallandse heide. Bekijk hier de 4,5 km route over De Sprengenberg . Momenteel staat de heide prachtig in bloei. Wil je hier van genieten? Wandel dan de oranje route van bijna 6 km, met prachtige vergezichten over de heide. Of (voor de echte doorstappers) wandel de Woeste Route van 12 of 17 km.

Zelf op stap met herder en kudde

Wil je mee met herder Wim en zijn schapen op De Sprengenberg? Dat kan! Op zaterdag 17, woensdag 21 of woensdag 28 oktober. Er zijn elke keer maar 4 plekken beschikbaar, dus boek snel je tickets.

Achter de schermen

Boswachter Ruben Vermeer blikt terug op de opnames: "Als boswachter ecologie sta ik wel vaker vroeg op. Om broedvogels te monitoren in het voorjaar bijvoorbeeld. Maar dit was wel heel extreem. Omdat de temperaturen in het opnameweekend extreme waarden voorspelden, begonnen de opnames om 5.00 uur en was de laatste opname van de dag in de avondkoelte. Ik vond de opnames ín of liever op de Palthetoren een letterlijk en figuurlijk hoogtepunt. Je hebt er een magnifiek uitzicht. De toren is privé-bezit, dus lang niet iedereen heeft het privilege hier binnen te kijken, laat staan te filmen."

kudde schapen voor Palthetoren De Sprengenberg

Plekken waar je normaal niet komt

In Overijssel, vlak bij Haarle, ligt De Sprengenberg. Dit heuvelachtige en uitgestrekte gebied geeft voor de één een gevoel van "weer adem te kunnen halen" terwijl anderen er juist heel onrustig van worden. Voor De Wild en Gulsen waren de opnames met een ‘enthousiaste boswachter van Natuurmonumenten’ in ieder geval een bijzondere ervaring: “We kwamen op plekken waar je normaal niet komt”.

Veilig leefgebied

Om te zorgen dat de Sallandse Heuvelrug een veilig leefgebied voor veel planten en dieren blijft, heeft Natuurmonumenten een uitgekiend heidebeheer. Begrazing door schapen is daar een belangrijk onderdeel van. Herder Wim Schraven van Scheperij Salland: “Onze schapen zorgen ervoor dat de heide behouden blijft. De bodem hier wordt steeds rijker, door onder andere een teveel aan stikstof. Daardoor dreigt de heide dicht te groeien met bomen, struiken en grassen. Door de schapenbegrazing blijft de heide een fijn en veilig leefgebied voor insecten, reptielen, vogels en planten die nergens anders in Nederland (en Noordwest Europa) voorkomen. Gaaf om daar aan mee te mogen werken!”

Over de wolf

Denk je aan schapen, dan denk je ook automatisch aan de wolf. Een supergaaf beest, dat bovenaan de voedselpiramide staat. Voor mij als ecoloog zou het een groot compliment zijn als wolven De Sprengenberg zouden kiezen als hun thuis om welpjes groot te brengen. Het zou naïef zijn te denken dat dat allemaal zomaar kan. Daarom hebben wij vorig jaar dankzij een gift bij onze schaapskooi een wolvenwerend rasters geplaatst. Zo zijn de schapen van Scheperij Salland daar beschermd tegen de wolf. Door goede preventieve maatregelen kunnen de wolf en het schaap in de toekomst naast elkaar leven op De Sprengenberg. Om de wolf meer onder de aandacht te brengen, hebben we een hele leuke kinderspeurtocht Wout de Wolf.

Het hek van de dam

In het tv-programma ‘Het hek van de dam’ doen bekende Nederlanders dappere poging om een schaapskudde van A naar B te drijven. Samen met de herder maken ze een tweedaagse voettocht door de mooiste gebieden van Natuurmonumenten, dwars door heuvellandschap met uitgestrekte heidevelden, landgoederen en dichte bossen. Vanaf vrijdag 21 augustus elke week te zien bij SBS6 om 20.30 uur.

Ruben Vermeer
Ruben Vermeer