Ga direct naar inhoud
Nieuws

Eeuwenoude lindes Erve De Pas krijgen ondersteuning

21 juni 2020

De twee lindes op Erve De Pas in Haarle kregen vandaag een spreekwoordelijk steuntje in de rug. De tand des tijds heeft de twee monumentale dames verzwakt en daarom worden ze gestut, zodat ze niet zo snel omwaaien.

Gestutte lindes op Erve De Pas

De twee lindes op Erve De Pas in Haarle kregen vandaag een spreekwoordelijk steuntje in de rug. De tand des tijds heeft de twee monumentale dames verzwakt en daarom worden ze gestut, zodat ze niet zo snel omwaaien. Zo kunnen bezoekers van Erve De Pas hopelijk nog een tijd genieten van deze fantastisch mooie karakteristieke bomen.

Bomen met een verhaal

Veel mensen hebben bij bepaalde bomen een eigen herinnering of emotie. Wij vinden het verhaal bij deze twee bomen wel heel bijzonder. Je zou het zo niet zeggen, maar deze bomen zijn waarschijnlijk al meer 200 jaar oud. Ze zijn daarmee de stille getuigen van een lange historie. Want de lindes markeren de plek van de voormalige herberg die er in de 18de en 19de eeuw stond? Het was namelijk een druk kruispunt van regionale handelsroutes. Als deze bomen konden praten…

Eeuwenoude lindes

Historisch kruispunt

Handelsreizigers tussen Salland en Twente reisden vanuit Enschede via Rijssen vanaf deze plek verder over de heuvelrug naar Raalte en Zwolle. En over de Oude Deventerweg tussen Deventer en Hellendoorn. Zij die vanuit Salland oostwaarts gingen, namen bij de herberg soms een extra paard mee. Zo hadden ze minder moeite om de ‘steile pas’ tussen de Kleine en Grote Koningsbelt te passeren. Op Erve De Pas hebben we de contouren van de oude herberg weer teruggebracht. Geniet even bij de vuurplek en waan je in vroeger tijden.

Natuurlijk zonnescherm

Knotlinden staan vaak pal voor boerderijen. Omdat ze ooit zijn neergezet als natuurlijke zonnescherm. Hun takken werden gesnoeid om een lichtinval in huis tegen te houden. Linden hebben een dicht bladerdek, dus ze houden ’s zomers de warmte buiten terwijl ze in de winter voor een speelse lichtinval zorgen. Geknotte lindes bloeien niet. Maar voor de natuur zijn ze wel van groot belang. In holtes blijft water staan en het relatief zachte lindehout vermolmt vrij snel. Die combinatie zorgt voor een uniek leefmilieu voor allerlei insecten en hun larven. En daar komen weer vele vogels op af.

Welkom op Erve De Pas

Erve De Pas ligt aan de voet van De Sprengenberg. Op de Westflank van Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug. Een typisch levendig Salland boerenerf met Herberg, Informatieschuur, Speelnatuur van OERRR. En een geweldige ontmoetingsplek en startpunt voor een natuurtocht op De Sprengenberg. Herberg de Pas is inmiddels weer van woensdagen tot zondagen geopend en hopelijk de Informatieschuur van Natuurmonumenten op zondagen ook binnenkort weer. Meer informatie: nm.nl/ervedepas.