Ga direct naar inhoud
Nieuws

Heide op De Sprengenberg toch paars

16 augustus 2019 | Jantine Wesselink

Wonderbaarlijk is het eigenlijk. De heide op De Sprengenberg (Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug) kleurt toch paars. Ondanks 2 recordjaren qua droogte. Kom zelf een kijkje en een paars kiekje nemen!

heide De Sprengenberg bloeit toch zomer 2019

Geniet zelf van de bloeiende heide op de Sallandse Heuvelrug

  • Vanaf Erve De Pas loop je er via de oprijlaan al in 5 minuten naar toe.
  • Wil je meer weten over wat wij boswachters allemaal doen om de heide gezond te houden. Kom dan op zondag 8 september naar De Sprengenberg en ontmoet schaapskudde en boswachter.
  • Of doe mee aan één van de Paarse loper -activiteiten, die de komende weken op de Sallands Heuvelrug  in het teken staan van de bloeiende heide. 
Heide Sprengenberg

Veerkracht van de heide

“Ik ben verbaasd over de veerkracht, de heide is nu toch weer gaan bloeien. Het is niet top maar ook niet zo dramatisch als gedacht.’’ Aan het woord is Jos Schouten, coördinator Natuurbeheer in Salland. “In het voorjaar was het echt een trieste bedoening, een groot deel van de heide was verdroogd. De strenge vorst van vorig jaar, gevolgd door de droogte en dit jaar weer een droog voorjaar, beloofden weinig goeds voor het natuurgebied.“

Schijn bedriegt

Ook al is de bloeiende heide mooi. Toch is het schijn die bedriegt. Voor plantenetende insecten kwam de regen echt te laat. Het gebeurt wel eens vaker dat insecten verdwijnen vanwege een gebrek aan nectar, omdat de heide niet bloeit. Maar het gebeurt niet vaak dat er ook geen groene blaadjes aan de planten komen, nog voordat de heide in bloei staat. Daardoor zijn er veel insecten verdwenen, het is de vraag wat dat betekent voor insecteneters als de korhoen, roodborsttapuit en nachtzwaluw.

Roodborsttapuit

Roodborsttapuit

2023 Jantine Wesselink
Jantine Wesselink