Ga direct naar inhoud
Nieuws

Kleine parelmoervlinder dankzij biologische landbouw

03 oktober 2019 | Jantine Wesselink

Op De Sprengenberg is maandag 23 september een spectaculaire vondst gedaan door vrijwilliger Andre Marissen van Natuurmonumenten. Hij kreeg op de Haarler Enk een kleine parelmoervlinder voor zijn camera. Voor Overijssel een zeldzaamheid en nog nooit eerder vastgesteld op De Sprengenberg. En dat komt mede dankzij de samenwerking met biologisch landbouwer Overesch.

kleine parelmoervlinder op Haarler Enk

Met dank aan warme zomers

De kleine parelmoervlinder is een fraai gekleurde vlinder en kom je in Nederland vooral in de duinen aan de kust tegen. Het vermoeden bestaat dat de warme zomers van de afgelopen twee jaar de vlinder het binnenland in getrokken hebben. De kleine parelmoervlinder houdt namelijk wel van warmte en kan goed tegen droogte, dus de afgelopen twee jaar voelde deze mooie vlinder zich in Nederland prima thuis.

stroken om akkerviooltje veilig te stellen Haarler Enk

stroken met akkerviooltjes, de waardplant van de kleine parelmoervlinder

Dankzij extensief en biologische landbouw

Ruben Vermeer, boswachter ecologie bij Natuurmonumenten:  "De soort is gevonden op twee extensief én biologisch beheerde akkers op de Haarler Enk en doen zich nog tegoed aan de bloeiende planten daar. Op de akkers zijn veel akkerviooltjes aangetroffen, de waardplant van de soort. We hopen dan ook van harte dat de soort zich voor langere tijd weet te vestigen."

Volgend jaar terug?

Om de vlinder de winter door te helpen, hebben we in samenwerking met de pachter van de akkers, biologische landbouwer Jan Overesch, enkele stroken met akkerviooltjes gemarkeerd. Deze stroken worden niet omgewoeld om zo de overleving van mogelijke rupsen te waarborgen. Volgend voorjaar zal het spannend worden of we de soort wederom aantreffen!

Zelf genieten van de Haarler Enk. Download de wandelroute >>

2023 Jantine Wesselink
Jantine Wesselink