Ga direct naar inhoud
Nieuws

Nieuwe bijenvolken op de Sprengenberg

13 september 2023 | Simone Damhof

Vrijwilliger Ruud Verbokkem begreep niet dat er op de prachtige Sprengenberg nog geen imker was. Een locatie die met bloemrijke akkertjes en bloeiende heide vraagt om bijenvolken. Een ideale plek om zijn hobby te gaan uitoefenen. Met de komst van nieuwe bijenvolken gonst het nu in de bijenstal van de activiteit.

De buckfast bij is een zachtaardige bijensoort

Van vrijwilliger naar imker

In eerst instantie wilden mijn vriendin en ik ons als vrijwilliger bij Natuurmonumenten aansluiten. We hadden daarvoor in 2021 een oriënterend gesprek met Petra Hofhuis. Tijdens dit gesprek stelde ik de vraag, waarom er geen bijenvolken in de bijenstal stonden. “Er is geen imker voor gevonden”, was het antwoord. Op dat moment was ik verkocht.

De mooiste bijenstal van Nederland

Vanaf mijn 17e jaar ben ik imker en heb altijd alles wat met bijen te maken heeft, met veel interesse gevolgd. Deze kans kon ik niet laten liggen. De mooiste bijenstal van Nederland en dan ook nog op de Sallandse Heuvelrug met zijn uitgestrekte heidevelden. Mijn voorstel was om me als imker te binden aan Natuurmonumenten. Ik kon voorlichting en educatie geven aan groepen en personen, die met of zonder afspraak de stal komen bezoeken. Dit voorstel werd met enthousiasme ontvangen.

Nieuwe volken 

De eerste twee volken plaatsten we al snel. De ontvangst in de stal van basisschool- en natuurclubkinderen was erg leuk en stimuleerde me om na te denken over uitbreiding van het aantal volken. Ruimte was er voldoende. Het vinden van geschikte volken was een uitdaging. Ik zocht zachtaardige, rustige bijen. Een specifiek ras, Buckfast. Ook kwam er een kasttype dat je hier niet veel ziet. Uiteindelijk is dat gelukt. Begin september vond ik 3 geschikte volken. Deze zette ik begin september in de stal. Zo kunnen ze nog even mooi profiteren van de bloeiende heide.

Kom je kijken?

Kom eens kijken in de stal. Als ik daar aanwezig ben, vertel ik graag over deze bijzondere insecten en hun betekenis voor het milieu en de wereld.

Graag tot ziens!

Ruud Verbokkem en Rita van Zanten.

De imker informeert over bijen

Het publiek informeren over bijen vind ik prachtig!

Simone Damhof
Simone Damhof