Ga direct naar inhoud
Nieuws

Pas op: overstekende dassen

05 oktober 2021 | Jos Schouten

Waarschuwing vooraf: deze blog bevat schokkende ‘beelden’.
Telefoon. Direct aan het begin van de ochtend, een geagiteerde stem met veel tekst. “Gisteravond laat…Poggenbeltweg…stak ineens over…ben nog teruggereden om te kijken of ik nog iets voor het dier kon doen…opgerold langs de kant van de weg…”

Plotseling een das

Ik krijg er direct een beeld bij: een foto die een kwartier eerder verscheen in de groepsapp. Een das. Zo’n prachtig verstijfd exemplaar. Bek half open, tanden iets ontbloot. En zijn darmen als een sliert worstjes op de weg. De sympathieke automobilist had alle moeite gedaan om mijn telefoonnummer te achterhalen en het ongeval te melden. Hij moest zijn verhaal kwijt, vond het vreselijk.

Oversteken voor het eten

Als ik de locatie opzoek op google maps blijkt het halverwege De Sprengenberg en het Boetelerveld te zijn. Geen toeval. Dassen bouwen hun burchten op de hoog gelegen delen in het landschap. Waar ze lekker diep gangen kunnen graven zonder in het grondwater terecht te komen. Elke avond gaan ze op pad naar lager gelegen graslanden op zoek naar regenwurmen, emelten en engerlingen. Vaak moeten ze een weg oversteken om van het droge bos naar de vochtige weilanden te trekken.

Pubers verlaten het nest

Het is de tijd van het jaar dat veel puberende dieren, al dan niet vrijwillig, het territorium van hun ouders verlaten en op zoek gaan naar een eigen plekje en een levenspartner. Daarvoor is het van belang dat andere (natuur)gebieden bereikt kunnen worden. Maar vaak is het tussenliggende landschap totaal ongeschikt voor ze. Of moeten ze vrezen voor de wegen, spoorlijnen en kanalen die ze onderweg tegenkomen. Goed verbonden natuurgebieden - zeker als ze klein zijn - is het voor veel soorten van levensbelang.  Daar is al het nodige aan gedaan, maar er is nog een wereld te winnen.

De dieren kunnen het niet vragen, jij wel

In het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug en Twents Reggedal genieten we samen van prachtige dieren als de das, ree en egel. Drie voorbeelden van soorten die het helaas te vaak aan de stok hebben met ons in het verkeer. De oplossingen zijn niet altijd makkelijk of ze liggen heel gevoelig. Snelheidsbeperkingen of af te sluiten wegen midden in kwetsbare natuurgebieden. De dieren kunnen het niet vragen, de boswachter wel. Dus bij deze: de gemeenteraadsverkiezingen staan weer voor de deur. Stem slim.

Meer weten over de das>>

Jos Schouten
Jos Schouten