Nieuws van de boswachter

Raven geboren in Salland

18 april 2016 | Natuurmonumenten

Op dezelfde plek als drie jaar geleden broeden raven in Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug.

Raven geboren in Salland

De afgelopen twee jaar kozen de raven -met succes- voor een andere locatie dan dit jaar. Om hoeveel jongen het deze keer gaat? Dat is nog even afwachten!

placeholder

Fotograaf: Mark ZekhuisBron: Saxifraga

Brenger van onheil


De raaf is jarenlang niet te zien geweest in Nederland. Dit verlies had een menselijke oorzaak: de raaf werd gezien als brenger van onheil, zoals de pest. Deze verhalen vormden een belangrijke reden om een ware heksenjacht op de vogel te maken. Hierdoor verdween de raaf uit Nederland. In 1970 is de soort geherintroduceerd op de Veluwe. Langzaamaan zie je de raaf weer op steeds meer plekken in Nederland.


Intelligente vogel


De raaf lijkt op de kraai, maar is duidelijk groter en heeft een zwaardere snavel. Het is de grootste kraaiachtige die we in Nederland kennen. Een raaf is een slimme vogel. Zijn intelligentieniveau is vergelijkbaar met dat van een 4-jarig kind.


Kom wandelen

Wandel op de heuvelachtige Sprengenberg en laat je verrassen door de uitgestrekte bossen, glooiende heidevelden en vele planten en dieren. Wie het gebied verder induikt, komt nog pittige ‘kuitenbijters’ tegen...


Naar">https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/nationaal-park-de-sallan… de wandelroute

placeholder

Berk (Betula), Berken, Berkenfamilie (Betulaceae), Fagales, Tweezaadlobbigen (Magnoliopsida), flora, berk - Nationaal Park Sallandse Heuvelrug, Landgoed Sprengenberg, Palthetoren, Hellendoorn, Salland, Overijssel, Nederland, Europa, Nationaal Park Sallandse Heuvelrug, Landgoed Sprengenberg, PalthetorenFotograaf: Laurence DelderfieldBron: Natuurmonumenten

Natuurmonumenten
logo