Ga direct naar inhoud
Nieuws

Sallanders maken De Sprengenberg nog mooier

07 december 2018 | Jantine Wesselink

Ook in de winter is er volop werk aan de winkel in de natuur op De Sprengenberg. Boswachters van Natuurmonumenten, aannemers en de lokale paasvuurjeugd helpen de natuur een handje en zorgen dat het gebied voor de bezoeker nog mooier wordt. Bovendien blijven mooie tradities en het landschap levend.

Ree

Winterwerk op De Sprengenberg

  • De vier paasvuurclubs rondom de Heuvelrug starten in januari in het begrazingsgebied 
  • het eikenhakhout langs de Oude Deventerweg (net na rijschool Besten) krijgt weer een zaagbeurt  
  • op 13 december komt een hoogwerker om onveilige (dode) takken boven wegen en paden te verwijderen in de omgeving van Erve De Pas.

Paasvuur

Op drie plekken in het begrazingsgebied van De Sprengenberg van de Schotse hooglanders gaan vier lokale paasvuurclubs hout voor hun paasvuur – boaken – verzamelen. Dat doen ze op zaterdagen vanaf januari. De plekken zijn met zorg uitgekozen. Het zijn van nature open plekken, die de Schotse hooglanders helaas niet open hebben kunnen houden met hun gegraas. Jos Schouten, boswachter op De Sprengenberg: “Over een paar jaar hopen we een pril stadium van heide te zien, met planten als muizeoor en pilzegge.”

Eikenhakhout

Eikenhakhout

Dit jaar is het eikenhakhout op de heide langs de Oude Deventerweg aan de beurt voor een zaagbeurt. Een eeuwenoud gebruik, waarbij eiken elke 10/15 jaar worden afgezaagd. Vroeger was het hout nodig voor de kachel of als bezemsteel en heet daarom ook wel geriefhout. “Tegenwoordig heeft eikenhakhout een hoge landschappelijke - en cultuurhistorische waarde. En heeft het een grote aantrekkingskracht op vogels als grasmus en geelgors en vinden hazen en reeën er een veilige slaapplek”, aldus Schouten.

2023 Jantine Wesselink
Jantine Wesselink