Nieuws van de boswachter

Schapen en herder aan het werk op de Sallandse Heuvelrug

23 mei 2016 | Natuurmonumenten

Een schaapskudde van 500 schapen komt helpen bij het heidebeheer.

Schapen en herder aan het werk op de Sallandse Heuvelrug

Van 17 t/m 27 juni loopt de kudde op Sprengenberg in Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug en daarna gaan ze 20 dagen naar het Eerder Achterbroek. Na 19 juni komen ze voor 5 dagen terug naar het Nationaal Park.


Kans voor nieuwe heide


Twee keer per jaar huurt Natuurmonumenten de schaapskudde van de Duitse André Kühn in om de heidevelden af te grazen. Boswachter Maaike Hoogland legt uit waarom: “De schapen eten de grassen en takjes op, die de heide anders zouden overwoekeren. Doen we niks, dan krijg je bos. Ook woelen ze de heidegrond om, waardoor nieuwe heide meer kans krijgt. Het is een oud gebruik, zo is het heidelandschap is ooit ontstaan.”


Kom wandelen


Een prachtig gezicht, zo'n schaapskudde met herder over de hei. Ook zien?


Volg">https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/nationaal-park-de-sallan… de wandelroute Sprengenberg


Overnachten


De schaapsherder trekt dagelijks van de vroege morgen tot aan het einde van de middag met zijn kudde over de heide. Een aantal grote herdershonden assisteerde hem bij het hoeden. 's Avonds creëert hij met een aantal omheiningen een kraal, waarin de schapen kunnen overnachten.

placeholder

Schaap (Ovis domesticus), Schapen (Bovidae), Evenhoevigen (Artiodactyla), Zoogdieren (Mammalia), fauna, zoogdier - Nationaal Park Sallandse Heuvelrug, Landgoed Sprengenberg, Hellendoorn, Salland, Overijssel, Nederland, Europa, Nationaal Park Sallandse Heuvelrug, Landgoed SprengenbergFotograaf: Laurence DelderfieldBron: Natuurmonumenten

Natuurmonumenten
logo