Ga direct naar inhoud
Nieuws

Schapen helpen met heidebeheer op De Sprengenberg

05 juni 2018 | Jantine Wesselink

Kom je in juni naar De Sprengenberg dan is de kans heel groot dat je schapen tegenkomt. Op de heide graast namelijk een kudde van ongeveer 200 schapen en bij schaapskooi graast een clubje op het weiland. Natuurmonumenten is hiervoor recent een samenwerking aangegaan met schaapherders Wim Schraven en Susanne Lejuez van  Scheperij Salland.

Schaapherder Susanne Lejuez

Schapen drijven en scheren bij de kooi

Natuurmonumenten is erg blij dat na 5 jaar de schaapskooi op De Sprengenberg weer in gebruik is. Schaapherders Wim en Susanne laten deze zomer een groepje dames op het grasveld bij de schaapskooi grazen. Op 17 juni gaat hun dikke vacht er af. Kom om 12.00, 13.00 of 14.00 uur kijken bij de schaapskooi op De Sprengenberg. De schaapherders geven op deze dag drie keer een demonstratie waarin zij laten zien hoe zij de schapen drijven en hierna worden een aantal van hen geschoren. Natuurlijk is er volop ruimte om vragen te stellen. Alle informatie over het schapen scheren op 17 juni>>

Schaapskooi De Sprengenberg

Hoe kom je bij de schaapskooi?

Wandel vanaf Erve De Pas, Molenweg 2 in Haarle (Hellendoorn) in 20 minuten naar de schaapskooi. Volg je de groene route dan kom je er vanzelf.

Goed voor natuur

Schapen op de heide geeft niet alleen een nostalgisch gevoel, ze zijn ook onmisbaar voor gezonde heide. Schapen zorgen er met hun gegraas voor dat heide grazig en vitaal blijft en ze houden ook jonge boompjes kort. Jos Schouten, boswachter in Salland is na vier jaar schapenbegrazing op De Sprengenberg voorzichtig enthousiast: "Schapen verspreiden de zaden van uitgebloeide kruiden naar nieuwe groeiplaatsen en hebben met hun mest een positief effect op het bodemleven. Planten als mannetjesereprijs en muizenoor breiden zich voorzichtig uit. Mestkevers nemen toe en daar profiteert de grauwe klauwier weer van."

schapen op de heide

Werk in uitvoering

De komende jaren werken de provincie Overijssel, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer in Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug aan het herstel en de uitbreiding van de heide. Een palet aan maatregelen, waaronder begrazing door schapen op de heide gaat er voor zorgen dat de rijkdom aan plant- en diersoorten op de droge heide, behouden blijft en versterkt wordt.

2023 Jantine Wesselink
Jantine Wesselink