Ga direct naar inhoud
Nieuws

Schapen weer klaar voor dezomer

28 mei 2020

De schapen van Scheperij Salland zijn weer klaar voor de zomer! Gisteren zijn ze geschoren bij de schaapkooi op de Sprengenberg. Normaal zouden we hier een gezellige happening van maken met veel publiek. Vanwege de huidige beperkingen kon dat niet. Daarom laten we je graag meegenieten via de filmpjes die we maakten.

Schaapskooi op de Sprengenberg

Geen evenement

Helaas was er dit keer geen schaapscheerdersfeest of andere gezellige aankleding. Normaal komt er veel publiek kijken. Herder Susanne Lejeuz vertelt: "We hebben door de coronamaatregelen geen publiciteit gezocht en ook geen evenement eromheen gehouden. Wandelaars die toevallig langskwamen kregen uiteraard wel uitleg en konden even kijken. We scheren de schapen het liefst bij de schaapskooi vanwege de locatie in een mooie omgeving en tevens schaduw voor mens en dier."

Filmpjes voor thuis

Collega Marjet Korf was toevallig bij het schapen scheren en maakte twee leuke filmpjes voor de thuisblijvers. Ze was blij om de schapen buiten te zien: "Elke keer als ik in de afgelopen weken langs de schaapskooi kwam stonden ze binnen." Herder Susanne legt uit waarom dit zo was: "Van de 500 schapen waren zo’n 50 dieren binnen die om verschillende redenen extra zorg nodig hadden." De rest van de kudde graast gewoon op de heide. De schapen helpen Natuurmonumenten om meer structuur in de heide te krijgen en grazen dus voor meer biodiversiteit.

Schapen scheren op de Sprengenberg filmpje 1

Hulp bij het scheren

Het scheren van de schapen vindt één keer per jaar plaats en dan meestal in de laatste week van mei of eerste week juni. Gelukkig krijgen de herders hulp van vrienden en bekenden bij het scheren. Herder Susanne: "Ik kan zelf scheren maar deze jongens zijn zo veel sneller en beter! " Bezoekers kunnen de kudde op de heide tegenkomen, maar houd afstand tot de kudde, de herder en elkaar. Meer zien van de kudde van Scheperij Salland? Kijk dan op hun Facebookpagina.

Schapen scheren op de Sprengenberg filmpje 2

Schapen wachten op scheren

Schapen wachten op scheren

Opruimen wol na schapen scheren

Opruimen van de wol