Ga direct naar inhoud
Nieuws

Takkenzooi op De Sprengenberg?

20 april 2018 | Jantine Wesselink

Gigakluiten, bomen kriskras over elkaar heen en afgeknapte takken. In het bos op De Sprengenberg (Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug) lijkt het door de storm van 18 januari 2018 een behoorlijke rotzooi. Lijkt, want Natuurmonumenten laat dit zo, omdat het fantastische effecten op natuur en beleving heeft.

storm De Sprengenberg 2018

Mooi voor natuur én beleving

Insecten en andere kleine dieren maken in de enorme kluiten hun nest. Reeën kunnen zich in deze 'chaos' veilig verstoppen en spechten zijn blij met alle insecten die in het dode hout leven. Ook krijgen jonge boompjes weer meer kans als grote bomen omwaaien.

Natuurvolgend bosbeheer

Boswachters van Natuurmonumenten zijn altijd blij met een goede storm. Omgevallen bomen zorgen voor een gevarieerder en natuurlijker bos en om die reden zijn alleen de hoofdpaden vrijgemaakt. Op de kleinere paden kun je het bos echt ervaren door over boomstammen te klimmen of er via een kronkelpaadje omheen te lopen.  

Zelf zien

Zelf zien hoe het stormhout er nu in het voorjaar bijligt? Kom wandelen op De Sprengenberg. Je start je tocht het best bij Erve De Pas met Herberg, Informatieschuur, Speelnatuur van OERRR en startpunt van diverse wandel- en fietsroutes.

2023 Jantine Wesselink
Jantine Wesselink