Ga direct naar inhoud
Nieuws

Varkens helpen Natuurmonumenten bij Sallands heidebeheer

16 september 2021 | Jantine Wesselink

Varkens op de heide van De Sprengenberg (Sallandse Heuvelrug)? Dat klopt. Het is niet alleen een geweldig leuk en grappig gezicht. Deze varkentjes doen enorm belangrijk werk. Met hun gewroet, maken ze de dikke moslaag en de bodem eronder los. Waardoor een prima zaaibed ontstaat voor jonge heide en andere planten.

varkens wroeten op de Sallandse heide

Effecten voor de natuur

Deze varkentjes zijn van Scheperij Salland en wroeten hier op de heide om te zorgen voor meer leven op de heide. Boswachter Jos Schouten zag op de Engelse heide varkens wroeten met verrassend leuke effecten voor de natuur. Nu dus ook als proef in Nederland als aanvulling op het heidebeheer door Natuurmonumenten op heide van De Sprengenberg.

Nawroeten

Jos Schouten, boswachter op de Sallandse Heuvelrug legt uit: “De sterk verzuurde mos- en strooisellaag belemmert heide en kruiden om te kiemen. De vertering van die laag duurt 3 jaar. Om dit proces te versnellen gaat onze schaapherder als proef de nachtvakken van de schaapskudde naweiden (nawroeten eigenlijk) met varkens.”

Zelf zien

De varkentjes grazen momenteel op de heide achter het zogenaamde Varkensbos. Start je wandeling bij de parkeerplaats Helhuizen en loop daar de berg op. Kies het tweede pad links en je komt ze aan je linkerhand tegen. Zijn ze er niet, dan wroeten ze op een nieuw plekje op de heide. Daarom dit filmpje van boswachter Ruben Vermeer. 

Varkens wroeten op de Sallandse heide

2023 Jantine Wesselink
Jantine Wesselink