Ga direct naar inhoud
Nieuws

Yes, de schaapskudde is weer op de Sallandse heide

01 april 2021 | Jantine Wesselink

Ook voor ons boswachters is het altijd feest als de schaapskudde weer naar De Sprengenberg komt. Bijzonder dit jaar is dat de kudde van Scheperij Salland van hun nieuwe kooi bij boerderij Suydbroek in Haarle kwam.

Schaapskudde weer terug voorjaar 2021

Zelf de kudde zien

Herder Susanne Lejuez van Scheperij Salland vertelt over de verhuizing: “Op naar de heide, het begrazing seizoen gaat weer van start. Eerste groep lopen we vandaag over tweede groep volgt snel. Vandaag 160 ooien met 100 lammeren. Daarna nog een ploeg van 150 ooien die we bij de kudde voegen op de hei. De lammeren zijn nog relatief jong en zijn nog niet eerder lopend over een lange afstand verplaatst. We bouwen 2 rust momenten in om te zorgen dat iedereen goed op de hei aankomt. Er moet nog wat aan de conditie worden gewerkt.” Wil je de kudde zelf zien, dan kun je het best starten vanaf parkeerplaats Helhuizen en daar de paarse wandelroute volgen. Maar blijft uiteraard op afstand en houd je hond aan de lijn.

Schaapskooi bij boerderij Suydbroek

De schaapskooi bij boerderij Suydbroek in Haarle

Goed voor natuur

Schapen op de heide geeft niet alleen een nostalgisch gevoel, ze zijn ook onmisbaar voor gezonde heide. Schapen zorgen er met hun gegraas voor dat heide grazig en vitaal blijft en ze houden ook jonge boompjes kort. Jos Schouten, boswachter in Salland is na vier jaar schapenbegrazing op De Sprengenberg voorzichtig enthousiast: "Schapen verspreiden de zaden van uitgebloeide kruiden naar nieuwe groeiplaatsen en hebben met hun mest een positief effect op het bodemleven. Planten als mannetjesereprijs en muizenoor breiden zich voorzichtig uit. Mestkevers nemen toe en daar profiteert de grauwe klauwier weer van."

De schaapskudde van Scheperij Salland onderweg naar de heide

Werk in uitvoering

De komende jaren werken de provincie Overijssel, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer in Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug aan het herstel en de uitbreiding van de heide. Een palet aan maatregelen, waaronder begrazing door schapen op de heide gaat er voor zorgen dat de rijkdom aan plant- en diersoorten op de droge heide, behouden blijft en versterkt wordt.

2023 Jantine Wesselink
Jantine Wesselink