Cookies op Natuurmonumenten.nl

Natuurmonumenten respecteert de privacy van jouw gegevens

Waarom cookies? Ze worden gebruikt om de website en jouw browserervaring te verbeteren, om te integreren met sociale media en jou relevante advertenties te laten zien die op je interesses zijn afgestemd. Klik op "Ik wil een optimaal werkende website" om cookies te accepteren en direct door te gaan naar de website of klik op de link om jouw voorkeuren voor cookies te wijzigen.Meer uitleg over cookies

Kies jouw cookie instelling

Kies eerst de cookies die je wilt toestaan
Nieuws van de boswachter

Zorgboerderij en ontvangstpunt De Pas krijgt nieuwe parkeerweide

18 APRIL 2017 | A.Zandt

Boerderij De Pas in Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug wordt verbouwd. Om de bezoekers gastvrij te kunnen ontvangen en het boerderijerf vrij te houden van autoverkeer wil Natuurmonumenten de parkeerplekken verplaatsen.

Zorgboerderij en ontvangstpunt De Pas krijgt nieuwe parkeerweide

De huidige parkeerplaats is onveilig voor de toekomstige cliënten van de zorgboerderij en bezoekers omdat de toegangsweg over het erf loopt. Afgelopen twee jaar zocht Natuurmonumenten in nauw overleg met omwonenden en Plaatselijk Belang Haarle naar een nieuwe locatie rondom De Pas. Daaruit kwam een zorgvuldig ingepaste parkeerweide tegenover Boerderij De Pas als meest gewenst uit de bus.

Zoektocht samen met omwonenden

‘De zoektocht naar een betere parkeerplaats bleek niet eenvoudig,’ licht projectleider Nathalie Swinkels van Natuurmonumenten toe. ‘Boerderij De Pas ligt in zijn geheel op de Haarler enk en een goede inpassing in het landschap is dus een belangrijk uitgangspunt. Daarnaast moet de plek voldoen aan eisen zoals veiligheid en korte afstand tot de boerderij. Ook hebben we te maken met de wensen van omwonenden.’ Natuurmonumenten startte daarom in 2015 een uitgebreide verkenning samen met de werkgroep die vanuit Dorpsplanplus de verbinding tussen Haarle en De Pas wil verbeteren en Plaatselijk Belang Haarle.

Opgelucht over keuze

Samen met de werkgroep, plaatselijk belang en twee landschapsarchitecten werd begin 2016 een keuze gemaakt voor de beste en huidige plek. ‘We hebben deze locatie toegelicht in een bijeenkomst waar de omwonenden en de dorpsbewoners voor zijn uitgenodigd. De aanwezigen waren allen opgelucht dat we deze parkeeroptie hadden gekozen. Zo waren de bewoners aan de Van Heekweg bang dat we voor hun deur zouden gaan parkeren.’ De afgelopen dagen verscheen desondanks een spandoek van een aantal tegenstanders van de nieuwe plek op de enk. Swinkels realiseert zich dat nooit iedereen tevreden is. ‘Het is de plek met het meeste draagvlak.’

Fotograaf: Willemien de WoldeCompositiefoto van de parkeerweide omzoomd met een houtwal achterin het weiland bij De Pas.

Parkeerweide omzoomd door houtwal

Boerderij De Pas ligt in zijn geheel op de Haarler Enk. De nieuwe parkeerweide wordt aangelegd achterop het grasland tegenover de boerderij. ‘De locatie is geschikt en passend. Van oudsher werden stukken weide rondom dit soort boerderijen al ingekamerd voor verschillende functies. Dat zou hier cultuurhistorische gezien goed passen,’ licht Swinkels toe. De nieuwe parkeerweide krijgt iets minder plekken dan beide oude parkeerplaatsen. ‘Er kunnen straks 140 in plaats van 180 auto’s parkeren. Daarnaast komen er een paar plekken voor auto’s met paardentrailers.’ De huidige parkeerplaats en de overloopparkeerplaats liggen op de enk en worden teruggeven aan de natuur en ingericht als speelnatuur voor kinderen.

Volg de verbouwing op de voet!

Ga naar verbouwingsnieuws>> en volg zelf hoe leuk het gaat worden rondom De Pas.

Ontwerp: Willemien de Wolde, landschapsontwerper

A.Zandt

Volg mij:Twitter