Ga direct naar inhoud
Nieuws

Ben jij onze nieuwe broedvogelteller?

13 maart 2023 | Thirza Vredenburg

"Maart roert zijn staart!" Maar dat weerhield de eerste vrijwillige vogeltellers in De Wieden niet om op pad te gaan voor hun eerste broedvogelronde. Wat is er mooier dan voor dag en dauw het 'veld' in te gaan om vogels te tellen? Daar weten de 28 vogeltellers in De Wieden alles van. Zij nemen per tweetal een telplot in het gebied voor hun rekening. Aan deze plots worden minimaal zeven veldbezoeken en drie nachtbezoeken gebracht, met zoveel mogelijk spreiding in het broedseizoen. Zo beperk je gemiste soorten op je telrondes.

Rietgors

Broedvogel Monitoring Project 2004-2023 (BMP) staat voor het Broedvogel Monitoring Project dat door SOVON ontwikkeld is. Sovon Vogelonderzoek Nederland is de landelijke Particuliere Gegevensbeherende Organisatie voor de ornithologie in Nederland. Door als broedvogelteller deze gestandaardiseerde methode te hanteren, krijgen we een goed en duidelijk beeld van onze broedvogels in Nederland. Hierdoor kunnen populatie-ontwikkelingen op landelijke schaal gevolgd worden, maar ook op regionaal, landschaps- en vogelrichtlijnniveau.

In De Wieden gebruiken we deze schat aan gegevens al jaren in ons beheer. Zo kunnen we nagaan of soorten achteruit of vooruitgaan en hoe het met de meest kritische soorten van het moeras gaat. Het beheer stemmen we dan automatisch af op de verzamelde gegevens.

Invoeren in de app op je telefoon

Ook SOVON gaat met zijn tijd mee, dus het invullen en verwerken van de veldbezoeken op papier zal snel tot het verleden behoren. Waarnemingen kunnen nu per veldbezoek en per soort ingevoerd worden in het autoclusteringsysteem. Dit is een app op je telefoon die je ook offline kunt gebruiken. Deze app werkt super makkelijk en je kunt er per deelgebied de vogels aanklikken die je ziet of hoort. Aan het eind van de BMP periode kun je daardoor straks met een druk op de knop alle broedvogelterritoria naar voren toveren. En dat scheelt een hoop tijd!Help jij ons ook mee?

Ben je ook nieuwsgierig geworden en zou je mee willen tellen in een van de meest intrigerende moerasgebieden van Europa, schroom dan niet om te reageren. Enige vogelkennis en het herkennen van de geluiden is wel vereist.

Bij interesse kun je een mail sturen naar [email protected]

Blauwborst

Blauwborst

Thirza Vredenburg
Thirza Vredenburg