Ga direct naar inhoud
Nieuws

Bloemetjesmarkt helpt de insecten

28 mei 2019 | Regina Brouns

Wie zondag op de Bloemetjesmarkt bij Bezoekerscentrum De Wieden in Sint Jansklooster bloemen of zaadjes kocht, helpt daarmee meteen de insecten. Met de markt vestigen wij opnieuw de aandacht op het jaarthema: de achteruitgang van de insecten.

Bloemetjesmarkt BC

Bloemen, zaden en honing

Voor het Bezoekerscentrum staan een stevige hand vol kramen. Bezoekers kunnen daar bloemen, zaden en honing kopen. “We hebben zoveel mogelijk bloemen uitgezocht die insecten aantrekken”, vertelt beheerder Bernadette Haverkort bij de eerste kraam. Daar heet ze de bezoekers welkom.

Kleurrijke bloemen

En dat zijn er best veel. Niet alleen marktbezoekers, maar ook wandelaars die over het Vlonderpad of Laarzenpad willen lopen. Ook daar komen ze in aanraking met wilde bloemen. “De Wieden staat op dit moment prachtig in bloei. Ook langs het Vlonderpad zie je al die kleurrijke bloemen, zoals het moeraskartelblad en de gele lis”, vertelt Haverkort.

Zaadbommetjes

Ze wijst op een stuk grond dat met een lint is afgezet. “Op een paar plekken rondom het Bezoekerscentrum hebben we ook zaad uitgestrooid, zodat die straks ook vol staan met wilde bloemen.” Kinderen kunnen daaraan zondag nog een bijdrage leveren. Bij een van de kraampjes maken ze zaadbommetjes, die als het goed is later tot een kleurrijke ontploffing komen bij het Bezoekerscentrum of in de eigen tuin.

Tuin als inspiratiebron

Een van de kraamhoudsters weet welke verrassende resultaten daar uit voort kunnen komen. Tjalien Muis uit Wetering maakt al jarenlang bijzondere culinaire producten met de eigen tuin als belangrijkste inspiratiebron. “Pesto met zevenblad…”, prijst ze een van haar culinaire verrassingen aan. Een lekkernij gemaakt van een plant die de meeste tuiniers liever kwijt dan rijk zijn.

Bij het haventje vertrekt ondertussen de eerste excursieboot van de dag. Die vaart dit keer richting de vele kleurrijke hooilandjes. Ook de komende periode zijn die vaarexcursies een mooie manier om het kleurenpalet in De Wieden te aanschouwen.

 

Regina Brouns