Ga direct naar inhoud
Nieuws

Boomfeestdag in het Knoppersbosje

21 maart 2024 | Hester Wolters

De kinderen van de Eben Haëzerschool hebben dinsdag 20 maart samen met Natuurmonumenten hun handen uit de mouwen gestoken in het eikenhakhoutbosje tegenover hun school. Dit jaar staat het thema 'Opgroeien met bomen' centraal en hoe mooi is het dat als je als kind bij kan dragen aan een groenere omgeving.

Boomfeestdag Knopperbosje

Boomfeestdag is een evenement wat jaarlijks door het hele land wordt gehouden. Ruim 100.000 kinderen planten dan in hele land bomen. Het doel is om de kinderen meer inzicht, begrip en kennis over de natuur bij te brengen. Een mooie reden om groep 8 van de lokale basisschool te betrekken bij de aanplant van nieuwe bomen.

Hakhoutbos

Het Knoppersbosje is een eeuwenoud 'hakhoutbos'' bij Kadoelen op het land van Veno. In dit hakhoutbos worden de bomen eens in de 12 jaar afgezaagd op 1 meter hoogte. Nieuwe takken groeien weer uit en na verloop van tijd, worden deze ook weer afgezaagd.

Bewoners maken al honderden jaren lang gebruik van het hout uit dit bos. Vroeger werd het hout gebruikt als 'geriefhout' door boeren, er werden bijvoorbeeld palen voor de afrastering van gemaakt. De takken die overbleven gingen naar de bakker, die ze goed kon gebruiken als brandhout voor in de oven. De reden dat we nog steeds de eiken afzagen, is vooral voor cultuurhistorisch belang. Natuurmonumenten wil het bosje graag zo behouden, zoals dat al eeuwen lang gedaan wordt. 

Knoppersbosje

Aanplanten

Toch gaan er ieder jaar weer bomen dood door bijvoorbeeld ziekte, ouderdom of het klimaat. Daarom worden er op de open plekken weer nieuwe, jonge eiken aangeplant, die hopelijk weer honderden jaren meegaan! Dit jaar waren het er bijna 100 stuks, een hele klus voor de kinderen van de Eben Haëzerschool. 

Boomfeestdag was een succes waar wij, maar vooral ook de kinderen erg trots op mogen zijn! 

Aanplanten nieuwe eikjes
Hester Wolters NM
Hester Wolters