Ga direct naar inhoud
Nieuws

"Cameraval’ registreert bijzondere diersoorten in De Wieden

08 januari 2018 | Regina Brouns

Boswachter Johann Prescher plaatste een cameraval de afgelopen periode op verschillende plekken in De Wieden. Met de beelden kun je bijvoorbeeld vaststellen waar ze leven en of ze zich voortplanten.

"Cameraval’ registreert bijzondere diersoorten in De Wieden

Prachtige beelden

Prescher plaatste de camera eigenlijk om twee redenen. “Allereerst is dit een goede manier om dieren te zien die zeer teruggetrokken en verscholen leven, zoals de otter en de boommarter. Met de beelden kun je bijvoorbeeld vaststellen waar ze leven en of ze zich voortplanten. En tegelijkertijd zijn dit prachtige beelden voor het publiek.”

Jonge otters

“Er wordt nogal wat geboren in De Wieden”, glimlacht Johann Prescher van Natuurmonumenten nadat hij de beelden van een zogenoemde cameraval heeft bekeken. Daarop staan onder meer beelden van drie moeder otters met in totaal zes jongen én veel andere bijzondere dieren.

Bijzondere vogelsoorten

De camera filmde niet alleen otters, boommarters, bunzingen en reeën, maar ook bijzondere vogelsoorten. “Een zeldzame moerasvogel als de roerdomp hebben we vastgelegd, maar ook bijvoorbeeld de trek van de barmsijzen. Dat zijn kleine zangvogeltjes.”

Schat aan informatie

Prescher bekijkt regelmatig de beelden die de cameraval maakt. Dat betekent niet dat hij dagen aan opnames moet terugkijken. “De camera neemt alleen op als hij beweging of temperatuurverschil waarneemt. Desondanks staan er veel beelden op, soms wel meer dan tweehonderd”, vertelt Prescher. Daarmee levert de camera volgens hem een schat aan informatie op die bruikbaar is voor onderzoek.

De beelden zijn te zien op https://www.facebook.com/beleefdewieden

Regina Brouns