Ga direct naar inhoud
Nieuws

De Wieden vanaf het water het mooist

05 augustus 2019

Bezoekerscentrum De Wieden is dé plek voor wie De Wieden vanaf het water wil verkennen. Naast de excursieboten en de EcoWaterLiner zeilpuntert deze maand Hans Houkema vanaf daar het gebied in. Vier dagen in de week brengt de Kampenaar opvarenden kennis bij van het eeuwenoude vervoermiddel én en passant van de natuur.

Zeilpunteren met Hans Houkema

 “Dit is veel leuker dan een fluisterboot”, zegt een meisje dat donderdag aan boord is.

Zeilen hijsen 

En dat terwijl ze een paar flinke buien heeft moeten doorstaan in de tocht van 75 minuten. Houkema probeert met al zijn ervaring ‘langs de bui’ te varen, maar is uiteindelijk kansloos tegen de natuur. Na alle droge weken klaagt niemand aan boord over de hoeveelheid hemelwater dat neervalt. Meehelpen met het zeilen hijsen en de KP22 op koers houden is daarvoor veel te leuk.

Onmisbaar vervoersmiddel

Houkema liet zijn zeilpunter in 1981 bouwen in Giethoorn. “Dit model wordt al eeuwenlang voor de visserij gebruikt. Dik kans dat de Batavieren hier al op voeren”, vertelt de zeiler onderweg op de Beulaker. “Daarnaast zie je in dit gebied veel Gieterse punters, vroeger een onmisbaar vervoersmiddel. Boeren, bakkers, postbodes, ze gebruikten allemaal een punter”, legt Houkema uit.

Het edele punteren

Hij vaart al bijna sinds mensenheugenis in de zomer voor Natuurmonumenten. Opvarenden zet hij het liefst aan het werk. “Jullie mogen zo het edele punteren bedrijven”, klinkt het dan, waarna ze even later met de karakteristieke punterstok de boot voortbewegen. Tot er voldoende wind is om de zeilen te hijsen. De natuur en wateromgeving doen de rest. “De grijze kwikstaart, die heb ik nog nooit gezien”, zegt een vrouw die haar camera meteen in de aanslag heeft.

Op het water

Beheerder Bernadette Haverkort van ons Bezoekerscentrum denkt wel eens dat veel toeristen en dagjesmensen niet weten hoe mooi De Wieden vanaf het water is. “Veel mensen komen hier wandelen en fietsen. Dan is het gebied natuurlijk ook prachtig, maar De Wieden beleef je het mooist op het water”, vindt Haverkort.

Verschillende mogelijkheden

Bij het Bezoekerscentrum zijn daarvoor verschillende mogelijkheden. Naast de zeilpunter vertrekt dagelijks de EcoWaterLiner (waterbus) naar Giethoorn en Blokzijl, het ideale vervoersmiddel voor mensen die varen willen combineren met fietsen of wandelen. “Verder bieden we verschillende soorten vaarexcursies aan, waarbij ‘zwerven met de boswachter’ een leuke nieuwe activiteit is. Samen met de boswachter bepaal jezelf wat je wilt zien en hoe de route eruit ziet.”

Proefjes met water

Voor gezinnen met kinderen is op dinsdag het OERR Waterlab geopend. Kinderen doen eerst allerlei proefjes met water, waarna ze samen met de rest van het gezin een korte vaartocht maken. Kijk voor alle mogelijkheden om het water te verkennen op onze website.