Ga direct naar inhoud
Nieuws

Dingstede-leerlingen hooien geadopteerd stuk trilveen

24 september 2019

De VWO-2 klassen van de Meppeler Scholengemeenschap CSG Dingstede volgen deze week een bijzondere les: ze gaan een ochtend of middag hooien in De Wieden. Dat ze daar zin in hebben, blijkt al bij aankomst bij de werkschuur van Natuurmonumenten in Wannepeveen. Ze springen graag even op het drijvende land.

Klassen Dingstede aan het hooien

“Dat is altijd zo”, lacht boswachter Roelof de Jonge van Natuurmonumenten. “Dat springen is standaard. Ze willen toch even kijken of ze erdoorheen kunnen komen.”

Hooien 

Dingstede adopteerde enkele jaren geleden het stuk trilveen achter de Werkschuur. De tweedejaars klassen, dit jaar zijn dat er zes, ondersteunen Natuurmonumenten bij het hooien. Dat moet met de hand, omdat het trilveen niet geschikt is voor zware machines. De leerlingen harken het hooi op zogeheten ‘legakkers’, waarna kleine tractors het weer vervoeren naar een boot waarop het hooi verzameld en afgevoerd wordt. Zo’n 175 leerlingen van de Meppeler scholengemeenschap harken dit jaar drie hectare aan hooi bij elkaar. En dat is minder simpel dan het klinkt. “Het is in de praktijk heel moeilijk om de diagonale lijn met de hark vast te houden.”

Werken in groepjes

Biologiedocent Tanja, die al tien jaar meegaat met de excursie, is inmiddels doorgewinterd. Vanaf de zijlijn geeft ze haar leerlingen aanwijzingen. “Niet opzij harken, je hoeft het alleen maar naast elkaar neer te liggen”, roept ze haar groepje toe. De tieners zijn verdeeld in vijf groepjes over het hele veld. Dat vloeit voort uit de ervaring die De Jonge in tien jaar heeft opgedaan. “Als je ze allemaal bij elkaar zet, dan wordt het een grote kluit. En dan kun je het hooien wel vergeten.”

Gesneden koek 

Leerlinge Renske vindt het best ‘zwaar’. “Ik vind het niet leuk”, zegt ze tot ontzetting van De Jonge. “Maar ik zie je lachen”, roept hij uit. En dan komt toch de aap uit de mouw. “Dit is wel leuker dan school.” Voor klasgenote Vera is het harken eigenlijk gesneden koek. “Bij mijn verzorgpony’s heb ik weleens een hark in handen. Maar dit is wel lekkerder dan poep scheppen.” En Judith, ook uit dezelfde klas, is helemaal tevreden. “Het is leuk om samen te werken en iets te doen voor de natuur".