Ga direct naar inhoud
Nieuws

Eerder maaien voor blauwgrasland

04 juni 2019

Opmerkelijk gezicht aan de Veldweg bij Wanneperveen: een deel van het grasland is gemaaid, een deel niet. “Natuurmonumenten wil dit gebied omvormen tot blauwgrasland. Daarvoor is het cruciaal om zo vroeg en zo vaak mogelijk te maaien”, legt boswachter Arco Lassche uit.

Maaien blauwgrasland

Uitzondering

Hij snapt dat het beeld bij voorbijgangers misschien vraagtekens oproept. Normaal gesproken wordt pas in de tweede helft van juni gemaaid. Op dit stuk maken wij een uitzondering. “Uiteraard controleren we eerst goed of er geen vogels broeden. Bovendien maaien we in twee delen, waardoor er altijd ruimte blijft voor bijvoorbeeld insecten en reeën.”

Zeldzaam

Natuurmonumenten werkt op een aantal locaties in De Wieden aan het behoud of terugkeer van blauwgrasland. Dat is een steeds zeldzamere soort in Nederland met bijzondere flora, waaronder veel soorten veldbloemen zoals parnassia, welriekende nachtorchis, blauwe knoop en kleine valeriaan. Voor blauwgrasland is schrale grond nodig. Dat proberen wij onder andere  te bereiken door zo vaak mogelijk maaien in het zomerseizoen.

Verschralen 

Het duurt overigens vele jaren voordat blauwgrasland ontstaat. Wij zijn nu voor het derde jaar op rij bezig met verschralen van de grond.

Het ongeveer veertig hectare grote gebied ligt langs de populaire wandelroute Veenweidepad. Een gebied waar blauwgrasland nog goed zichtbaar is, ligt bij Giethoorn in De Bramen.