Ga direct naar inhoud
Nieuws

Eerder maaien voor blauwgrasland

12 juni 2024

Langs de Veldweg bij Wanneperveen valt op dat een deel van het grasland is gemaaid en een deel niet. “Wij willen dit gebied omvormen tot blauwgrasland. Daarvoor is het belangrijk om vroeger te maaien”, legt onze ecoloog Rosalie Martens uit.

Maaien blauwgrasland

Maaien in twee delen

Zij snapt dat het beeld bij voorbijgangers misschien vraagtekens oproept. Normaal gesproken wordt pas in de tweede helft van juni gemaaid. Op dit stuk maakt onze organisatie een uitzondering. “Uiteraard controleren we eerst goed of er geen vogels broeden of geen reekalveren en jonge hazen in het gras verstopt zitten. Bovendien maaien we in twee delen, waardoor er altijd ruimte blijft voor bijvoorbeeld insecten en reeën.”

Schrale grond nodig 

Natuurmonumenten werkt op een aantal locaties in De Wieden aan het behoud en terugkeer van blauwgrasland. Voor blauwgrasland is schrale grond nodig. Dat is een steeds zeldzamere type grasland in Nederland met bijzondere flora, waaronder veel soorten veldbloemen zoals parnassia, welriekende nachtorchis, blauwe knoop en kleine valeriaan. Dat proberen wij onder andere te bereiken door zo vaak mogelijk maaien en af te voeren in het zomerseizoen.

Ontstaan blauwgrasland duurt jaren

Het duurt overigens vele jaren voordat blauwgrasland ontstaat. Natuurmonumenten is nu voor het vijfde jaar op rij bezig met extra schralen van de grond. Het ongeveer veertig hectare grote gebied ligt langs de populaire wandelroute Veenweidepad.