Ga direct naar inhoud
Nieuws

"Hagelnieuwe" Toogerd kan De Wieden weer in

13 november 2018

Gebiedsmanager Bea Claessens doopte vrijdagmiddag de Toogerd. Dat kraanschip is de afgelopen maanden volledig verbouwd en voldoet nu aan alle wettelijke eisen.

Vernieuwd kraanschip

Lange geschiedenis

De Toogerd heeft al een lange geschiedenis in De Wieden. Eerst als excursieboot en later als kraanschip. Schipper Roelof Smit haalt er bijna dagelijks groenrestanten mee uit het natuurgebied. Of hij helpt mee met het schonen van sloten. De afgelopen maanden had hij echter heel andere zaken aan zijn hoofd: bij Scheepswerf Geertman in Zwartsluis was hij nauw betrokken bij de ombouw van zijn werkplek.

Europese eisen

Wij stonden voor de keuze: een nieuw kraanschip aanschaffen of de aloude Toogerd weer geschikt maken. “Grotere werkschepen moeten vanaf komend jaar voldoen aan de Europese eisen voor binnenvaart. Probleem daarbij was de stabiliteit van het schip, waarvoor we een oplossing moesten bedenken”, legt Roelof Smit uit.

Nieuwe uitstraling

Door het verhogen én verbreden van de Toogerd werd de stabiliteit sterk verbeterd. Ook heeft het schip een nieuwe cabine gekregen en bovendien is het nu voorzien van de kleuren van Natuurmonumenten. De uitstraling mag dan volkomen nieuw zijn, de naam is hetzelfde gebleven. “Een toogerd is Nedersaksisch voor iemand die allerlei materialen bij elkaar scharrelt”, legt Arco Lassche van Natuurmonumenten uit.

En dat is min of meer wat het schip de komende maanden weer gaat doen. Vanaf maandag varen de Toogerd en schipper Smit weer door De Wieden.